Ljepote prirode vječna inspiracija

Radoje Tasić
Ljepote prirode vječna inspiracija

Višegrad - Kako se približavaju vreli ljetni dani, tako i umjetnici polako "oštre" svoju maštu i pripremaju se za jedno od najmnogoljudnijih umjetničkih saborovanja - onog u Višegradu.

Umjetnički savjet 22. međunarodnog saborovanja likovnih umjetnika u Višegradu odlučio je da se ova manifestacija održi od 24. do 31. avgusta ove godine.

Prošlogodišnje saborovanje, prema riječima organizatora Hadži Branka Nikitovića, bilo je najmnogoljudnije, ali ni ovogodišnji saziv neće biti ništa manji.

- Već je dogovoreno da na okupljanju likovnih umjetnika u Višegradu budu 22 stvaraoca iz Njemačke, Bugarske, Makedonije, Srbije i Republike Srpske - rekao je slikar i organizator Nikitović, uz čije napore ova manifestacija može da se svrsta među najelitnije po kvalitetu umjetnika.  Saborovanje prate, pored stvaranja umjetničkih djela, bogati kulturni i turistički sadržaji.

Motive za svoja umjetnička djela slikari, vajari, grafičari i umjetnički fotografi potražiće i ove godine u porti manastira Dobrun, Višegradskoj banji, kanjonima rijeka Drine i Rzava i drugim za njih interesantnim i inspirativnim lokacijama ovog, prirodom obdarenog, kraja.

- Nezaobilazan motiv je i most Mehmed-paše Sokolovića na Drini, koji nije samo simbol Višegrada, nego i nepresušna inspiracija svih vrsta umjetnika, a njegove konture "vidljive su" na svim svjetskim meridijanima - dodao je Nikitović.

On je potvrdio da će grupom grafičara rukovoditi Biljana Vuković iz Beograda i da će ove godine raditi na otvorenom, a slikari Branislav Kovačević i Drago Vučić će freskopisati u crkvi manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Tu će, kao i svake godine, umjetnička djela stvarati i dvojica vajara, kojima će, kao i ostalim umjetnicima, priroda poslužiti kao nepresušna inspiracija, ali i relaksacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana