Likovni izraz ljudskog tijela

Aleksandra Madžar
Likovni izraz ljudskog tijela

Banjaluka - Izložba crteža "sm.ART" akademskog slikara Gorana V. Jankovića otvorena je u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Mnogobrojni zaljubljenici u umjetnost došli su u utorak uveče da pogledaju radove nastale u okviru kompleksnog istraživanja virtuelne stvarnosti vizuelnih komunikacija na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Izložbu u čijoj se postavci nalazi dvadeset sedam inspirativnih radova ovog autora otvorio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

Janković je objasnio da smo "svjedoci crtežacije svih oblika ljudskog djelovanja, a posebno seksualnosti u različitim nijansama sive, koja nas svjesno i brutalno nastoji napraviti daltonistima".

- Možemo reći da virtuelnu realnost u suštini zamjenjuje realna svijest i tako postaje univerzalna forma našeg modernog fetišizma - rekao je umjetnik.

Njegova postavka je, kako kaže, svojevrsni omaž maestru devete umjetnosti italijanskom stvaraocu Gvidu Krepaksu.

- Lik njegove Valentine, stvoren 1965. godine sa karakterističnom paž frizurom, koja danas u društvenim mrežama obitava kao digitalni erotski arhetip, bila je osnovna inspiracija za realizaciju crteža u okviru postavke - kazao je Janković.

Istakao je da je osnovni princip na kome se zasniva likovna interpretacija teme, sublimacija erotskog sadržaja kroz svedeni likovni izraz ljudskog tijela ili njegovih dijelova na asocijativnu mrlju ili znak.

Projekat "sm.ART" kreirao je kroz različite umjetničke forme i tehnike preispitujući značenje ljudskog tijela u kontaktu savremenih komunikacija.

- Pored crteža, ovaj multimedijalni projekat obuhvata još i grafike, instalacije i video-rad koji se mogu vidjeti na istoimenom veb sajtu "sm.ART" - dodao je on.

Fetiš

- Realnost u kojoj živimo upravo nestaje. Mi prisustvujemo usponu virtuelne realnosti koja se zasniva na negaciji samog principa realnosti. Danas bilo koji objekat može da postane fetiš, njegova virtuelnost je totalna - kaže Goran Janković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana