Likovne priče iz cijele Evrope

G.S.
Likovne priče iz cijele Evrope

Jahorina - Međunarodna likovna kolonija "ART simpozijum Jahorina 2014" okupila je 15 slikara, vajara i grafičara iz Španije, Bugarske, Norveške, Crne Gore, Srbije i BiH.

Koloniju su u utorak uveče otvorili likovni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović i osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijuma Jahorina" Lazo Savić. Oni su istakli da je ova jedinstvena likovna manifestacija treći put posvećena temi "Figura u savremenoj umjetnosti - veliki format".

Savić je potvrdio da, uprkos teškim i neizvjesnim finansijskim mogućnostima, i dalje ne odustaje od ideje da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima postanu eksponati buduće galerije na otvorenom na Jahorini, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

Iste večeri otvorena je izložba djela nastalih na prošlogodišnjem sazivu, a promovisan je i katalog "ART simpozijum Jahorina 2013".

Istoričar umjetnosti i likovni kritičar iz Banjaluke Vidosava Grandić ističe značaj ove manifestacije.

- Umjetnici ove godine na Jahorini nastavljaju multikulturalni dijalog likovnih poetika različitih kulturnih sredina koji je započet prije 12 godina u "ART simpozijumu Jahorina". Tokom godina dijalog se širio i postajao pravo internacionalno stjecište umjetničkih poetika - napisala je u katalogu Vidosava Grandić.

Ističe da su umjetnici iz Japana, Rusije, Francuske, Španije, Italije, Bugarske, Njemačke, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i BiH svojim slikama i skulpturama ponudili slojevitost, kompleksnost i višedimenzionalnost stvaralačkog čina.

- Tema figuracija svoje ishodište našla je u individualnim vizuelnim doživljajima. Sučelili su se ovdje realno i ekspresija, figuracija i apstrakcija, različiti mentalni prostori mišljenja - naglašava Grandićeva.

Cilj ove manifestacije jeste afirmacija umjetnosti, a posebno likovne, ali i razvoj ekološke svijesti i turizma.

Na 12. saziv "ART simpozijuma Jahorina" došli su Merete Londal iz Norveške, Mirjana Lučić iz Španije, Živko Mutafčijev i Svetla Radulova-Markova iz Bugarske. U radu kolonije učestvuju i Sreten Milatović iz Crne Gore, kao i Andreja Baćo Vasiljević, Đorđe Arnaut, Željka Momirov i Pavel Pop iz Srbije. Njihove kolege iz Republike Srpske i Federacije BiH su Marko Kusmuk, Branimir Maksimović, Nada Radović, Dejan Kovačević, Zlatko Dević i Bakir Terzimehić. Zatvaranje kolonije najavljeno je za 23. jul.

Izložbe

"ART simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003, a od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini. Na koloniji su do sada stvarali brojni umjetnici iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske. Značajno je da su njihova djela nastala na ovom sazivu predstavljena na pedesetak izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana