Likovna kolonija Rakani: Smaragdna magija Une na platnima

Mirna Pijetlović
Likovna kolonija Rakani: Smaragdna magija Une na platnima

novi grad - Legenda kaže da su sve rijeke lijepe na svoj način, ali nijedna kao Una - jedna jedina. A da je iskonska priroda velika pokretačka snaga i izvor inspiracije, potvrdili su i vrhunski umjetnici koji ovih dana stvaraju nova umjetnička djela na likovnoj koloniji "Rakani" u Novom Gradu.

Ove godine likovna kolonija "Rakani" ima poseban značaj, jer se obilježava trideset godina njenog postojanja, pa je dokumentarista Galerije Mirjana Drljača za sljedeću godinu najavila izradu monografije koja će pratiti tri decenije postojanja "Rakana".

Istoričar umjetnosti, dr Siniša Vidaković rekao je da je na temeljima, koje su stvorili Boško Karanović, Stojan Ćelić, Zdravko Mandić, Lazar Drljača i ostali velikani, za tri decenije postojanja Likovna kolonija "Rakani" stvorila je veliku produkciju umjetnina koje predstavljaju nacionalno blago ovog kraja.

Pokretači Likovne kolonije Rakani 1985. bili su slikari Boško Karanović i Stojan Ćelić, a djela značajnih slikara i umjetnika u bogatom fundusu galerije predstavljaju jedan od najznačajnijih kulturnih proizvoda Novog Grada.

Na obali Une umjetnici će stvarati do 18. avgusta kada će biti organizovana izložba ovogodišnjih radova, a izložba radova sa prošlogodišnje kolonije otvorena je do 25. avgusta. 

Jedan od učesnika kolonije je i Dalibor Rađenović iz Novog Grada, kome je ovo treći put da stvara na "Rakanima".

- Kolonija je značajna za naš grad, jer je jedinstvena, dugotrajna i ostavlja gradu jedno neprocjenjivo blago. Kada je u pitanju stvaralačka inspiracija, moram istaći da svako stvara u sazvučju sa svojim osjećanjima. Stvarati u ovakvom ozračju pored Une je samo po sebi inspirativno - rekao je Rađenović.

On je dodao da je Una smaragd koji teče, i jedan od njegovih ciljeva je prenijeti taj tok smaragda na slikarsko platno.

Umjetnica Stojanka Đorđić-Nikolić iz Beograda je do sada deset puta stvarala na ovoj koloniji i ima samo riječi hvale, za organizatore i umjetnike koji učestvuju u radu kolonije.

- Rijeka Una je uvijek bila inspirativna za moje stvaralaštvo i zato joj se uvek rado vraćam - poručila je Đorđić Nikolićeva.

Sličnog mišljenja je i slikar Miloš Vujić, koji je prvi put na "Rakanima".

- Fenomenalna organizacija, divni ljudi i prelijepa priroda koja zaista u svakome mora probuditi neko osjećanje. Ja ću svoja prenijeti na slikarsko platno - poručio je Vujić.

Učesnici

Ovogodišnji učesnici kolonije su: Stojanka Đorđić Nikolić, Olivera Šipka, Branko Jungić, Sanja Stupar, Sanja Umićević, Andrea Krnetić, Danijela Kolundžija, Milovan Čikić, Miloš Vujić, Dalibor Rađenović i Davor Mulalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana