Likovna kolonija "Patkovača" okupila umjetnike iz regiona

SRNA
Likovna kolonija "Patkovača" okupila umjetnike iz regiona

U Derventi je počela 21. međunarodna likovna kolonija "Patkovača" koja je okupila umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

Organizator kolonije je Udruženje likovnih stvaralaca "Uliks" Derventa uz podršku Turističke organizacije grada, a umjetnici će stvarati na gradskoj plaži "Patkovača".

Predsjednik "Uliksa" Saša Bogdan rekao je da je prva kolonija održana 2005. godine s ciljem promocije likovne kulture i Dervente kao kulturnog i umjetničkog centra u regionu.

- Sa nama su umjetnici iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, a kolonija će biti prilika i za predstavljanje muzičara i književnika. Imaćemo i muzičko veče sa Damjanom Teofilovićem i Nemanjom Nikolićem, a u subotu je planirano poetsko veče zajedno sa piscima iz Srpskog književnog kluba "Vihor" - rekao je Bogdan.

Redovni učesnik kolonije Marin Milutinović iz Banjaluke rekao je da se u Derventi osjeća kao kod kuće i da je upoznao predivne ljude.

- Vlada divna atmosfera, a ono što je veoma vrijedno jeste da stvaramo veze kroz umjetnost - istakao je Marin.

Višednevna manifestacija počela je sinoć otvaranjem izložbe radova i skulptura sa protekle kolonije u "Abonos art" galeriji.

Likovna kolonija "Patkovača" posvećena je zaštiti rijeke Ukrine i očuvanju prirodnog fenomena vodenog cvijeta i fosilnog drveta hrasta lužnjaka – abonosa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana