Likovna kolonija Lasta: Simbol ljubavi na platnima

Aleksandra Madžar
Likovna kolonija Lasta: Simbol ljubavi na platnima

Laktaši - Umjetnici koji su ovogodišnji učesnici sedmog saziva Likovne kolonije "Lasta" stvaraju već nekoliko dana u ambijentu Centra za kulturu i obrazovanje, tražeći inspiraciju u motivima mjesta u kojem stvaraju, te svoje impresije prenose na platno.

Prošle godine likovna kolonija trajala je sedam dana, a slikari koji su stvarali obogatili su fundus galerije za 24 likovna djela koja je publika mogla vidjeti prilikom otvaranja ovogodišnjeg saziva.

"Lasta 2013" okupila je 11 umjetnika iz Republike Srpske i Srbije, a kao i prethodnih godina i ove godine kolonija neće biti tematski uslovljena.

Akademski slikar Miljana Drašković iz Beograda nije krila oduševljenje atmosferom koja vlada u Centru za kulturu i obrazovanje.

- Mislim da je ovako pozitivna atmosfera najbolji dokaz šta se dešava kada se spoje ljudi koji imaju dobre namere - rekla je Draškovićeva.

Ova umjetnica prilikom stvaranja vodi se željom i potrebom da na platnu ostavi trag svakog mjesta u kojem stvara.

- Imam potrebu da beležim nešto što je vaše, a što ne mora biti ni prepoznatljiv motiv. Nekoliko dana sam šetala, prikupljala utiske i krenula da radim platna - ispričala je Draškovićeva.

Iako vrijeme nije bilo na njenoj strani, jer kako kaže, uživa da stvara pod igrom svjetlosti i sjenki sunca, na njenim slikama naći će se motivi iz Laktaša.

- Gospođa Vidosava Grandić dala je zadatak govoreći o samoj Likovnoj koloniji "Lasta" koja simboliše ljubav, dvojnost i beskonačnost, tako sam se usudila da načinim i neke druge motive koji će, čini mi se, odgovoriti na tu simboliku samog imena kolonija "Lasta" - kazala je ova umjetnica.

Likovna kolonija "Lasta 2013" biće zatvorena večeras u 18.30 časova izložbom slika nastalih na ovogodišnjem sazivu.

Profesionalni pristup

- Ono što mene posebno raduje je profesionalni pristup i nivo na kojem se ovde radi, a vredno se radi. Čim se to sve dobro organizuje, onda je očekivano da će i rezultati biti na tom istom novu. Čini mi se da su kolonije trenutno jedini povezujući faktor između slikara, ustanova i pojedinaca. Rekao bih da su one lek za ovo vreme. Uvek se inspirišem prostorom gde stvaram, a pošto sam prvi put na ovim prostorima, biću inspirisan ovim motivima i emocijama - naglasio je akademski slikar iz Loznice Drago Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana