Lidija Bojinović: Zvuci violine osvojili žiri

Aleksandra Madžar
Lidija Bojinović: Zvuci violine osvojili žiri

Banjaluka - Ponosna sam na nagradu koju sam osvojila u Sloveniji jer je krunisala moj dosadašnji rad. Za mene ona predstavlja ogroman podsticaj da nastavim da se trudim i postižem još veće uspjehe jer je potvrdila da se dosadašnji rad isplatio.

Ovim riječima mlada i talentovana banjalučka violinistkinja Lidija Bojinović prenosi utiske sa Međunarodnog takmičenja violinista "Đuzepe Tartini" u Sloveniji na kojem je osvojila treću nagradu i bronzanu medalju.

Studentkinja druge godine Akademije umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Ivana Otaševića nastupila je u najjačoj kategoriji - violina, u kojoj su se sa njom takmičili mladi umjetnici iz Rusije, Ukrajine i Italije. Da je mlada Banjalučanka imala jaku konkurenciju dokazuje činjenica da u ovoj kategoriji prva nagrada nije dodijeljena.

- Nedodijeljena glavna nagrada u mojoj kategoriji daje joj veći značaj u nekom "službenom" smislu, dok je u ličnom ona sama po sebi dovoljna - kaže violinistkinja.

Članovi komisije bili su ugledni muzičari i pedagozi iz Mađarske, Srbije, Slovenije i Italije, a reakcije na nastup umjetnice iz Banjaluke bile su jako pozitivne.

- Na takmičenju sam izvela tri kompozicije: prvi stav Tartinijeve sonate "Napuštena Didona" u g-molu, zatim "Scherzo Tarantelle", izuzetno zahtijevan i interesantan komad koji je komponovao Vijenjavski, i na kraju Dvoržakovu "Romansu" u f-molu, koja mi je bila omiljena na ovom repertoaru - kazala je Bojinovićeva.

Za odlazak u Sloveniju zahvaljuje gradu Banjaluci i "Rotari" klubu Banjaluka koji su je podržali, ali i svom profesoru violine Ivanu Otaševiću i korepetitoru Željki Jovanić.

Planovi

- Nadam se da ću po završetku Akademije umjetnosti uspjeti da odem na master studije u inostranstvu, vjerovatno u Njemačkoj ili Austriji, a zatim gdje god bude lijepih prilika za dalji napredak i rad. Ovaj posao je nepredvidiv u smislu novih mogućnosti koje se svakoga dana pojavljuju, što je jedna od njegovih čari. Do tada ću se posvetiti radu u okviru naše akademije, kao i Banjalučke filharmonije čiji sam član od prošle godine - kaže Lidija Bojinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana