“Let iznad kukavičjeg gnijezda” najbolja predstava Festivala festivala

Srna
“Let iznad kukavičjeg gnijezda” najbolja predstava Festivala festivala

TREBINjE - Predstava “Let iznad kukavičjeg gnezda” Studija glume “Teatar 011” iz Beograda pobjednik je 67. Festivala festivala u Trebinju, a uz “Zlatnu masku” za najbolju predstavu u cjelini po odluci stručnog žirija, pripala joj je i nagrada žirija trebinjske publike.

Predstava “Orkestar Titanik” Gradskog pozorišta Trebinje nagrađena je u tri kategorije, a sve tri nagrade pripale su Željku Miloševiću, i to za najbolju mušku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i najbolju kostimografiju.

“Zlatnu masku” za najbolje rediteljsko ostvarenje “Bora Grigorović” žiri je dodijelio Svetlani Gaško za režiju predstave “Smetovi” u izvođenju Amaterskog pozorišta Kulturnog centra Kisač.

Slovačkom pozorištu iz Kisača, odnosno Jaroslavu Zimi, pripala je i “Zlatna maska” za najbolju autorsku muziku.

“Zlatne maske” za glavne glumačke role otišle su u Sjevernu Makedoniju članovima Dramskog studija Letečke teatarske trupe Tetovo za predstavu “Dječak u prugastoj pidžami”, i to Vladimiru Jovanovskom za najbolju mušku i Melisi Cenovskoj za najbolju žensku ulogu.

Za najbolju žensku epizodnu ulogu žiri je “Zlatnu masku” dodijelio Marini Marder iz pobjedničke predstave “Let iznad kukavičjeg gnezda”, a za najbolju kolektivnu igru ansamblu predstave “Aladin” Dramskog studija Učilišta zagrebačkog kazališta mladih.

Žiri je ove godine radio u sastavu reditelj i profesor glume Dejan Cicmilović, teatrolog i dramaturg Dragana Bošković i glumac Nebojša Kundačina.

Oni su dodijelili i tri diplome festivala, Aleksandru Radojkoviću iz beogradskog “Teatra 011” za najboljeg mladog glumca, ansamblu Dramskog studija Učilišta zagrebačkog kazališta mladih za koreografiju, scenski pokret i muzikalnost, te Nikoli Stojanovskom iz Letečke teatarske trupe Tetovo diplomu “Zalog za budućnost” kao najmlađem glumcu festivala.

Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala festivala zatvorila je predstava “Jaaao, Milenko” u izvođenju “DIS Scene” iz Zvornika, rađena po tekstu Vladimira Nedića, a u režiji Aleksandra Riđošića.

Odlukom žirija i publike, priznanje protagoniste večeri pripalo je Tanji Pavlović za ulogu Coke.

U okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija nastalih na festivalskim predstavama “Festival u objektivu”, koju već po tradiciji pripremaju članovi trebinjskog foto-kino kluba.

Žiri izložbe proglasio je i autore najboljih fotografija, te je prvo mjesto pripalo Marijani Miletić Hajrović, drugo Jovanu Vidakoviću, a treće Radoju Elezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana