Legendarni strip “Trigansko carstvo” u novom izdanju na srpskom jeziku: Klasik sa daleke planete

Branislav Predojević
Legendarni strip “Trigansko carstvo” u novom izdanju na srpskom jeziku: Klasik sa daleke planete

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Komiko” najavila je izdavanje legendarnog strip serijala “Trigansko carstvo” u novom luksuznom izdanju na srpskom jeziku.

Ovaj naučnofantastični strip, koji potpisuju Majk Batervort i Don Lorens, kod nas je izlazio pod naslovom “Daleka planeta” i smatra se klasikom i temeljem britanskog stripa. Kod domaće publike ima kultni status zbog čega se “Komiko” odlučio na izdavanje ovog djela u izdanju koje zaslužuje svojim kvalitetom.

- Godinama se čekalo da se materijali obezbede i srede i sada je napokon moguće objaviti ovo kultno ostvarenje na dostojan način i učiniti ga dostupnim savremenim čitaocima. “Trigansko carstvo” objavljujemo integralno, od samog početka na velikom formatu i u punom koloru, u tvrdom povezu - rekao je Vuk Marković urednik u “Komiku”.

Strip “Uspon i pad Trigan imperije”, kasnije nazvan jednostavno “Trigansko carstvo” scenarista Majk Batervort počeo je raditi u saradnji sa crtačem Donom Lorensom sredinom 60-ih godina prošlog vijeka. Baziran na klasičnoj avanturističko-fantastičnoj priči o vanzemaljskoj kulturi u kojoj se futuristička tehnologija miješala s arhitekturom, odijevanjem i običajima koji podsjećaju na drevne civilizacije, od kojih su najočiglednije one iz antičke Grčke i Rima. Strip ostaje značajan po jedinstvenom umjetničkom djelu Dona Lorensa koji kombinuje slikarski fotorealistički stil s maštovitim prikazima koji ostaju anatomski ubjedljivi u kreiranju fiktivnog svijeta planete Elekton.

Zvanično je izlazio od 1965. do 1982. godine, baveći se događajima oko nastanka i uspona imperije Trigan na dalekoj planeti Elekton. S jedne strane, nastao je pod uticajem mitoloških priča, dok je s druge, zasnovan na istoriji drevnih kultura. Glavno među njima bilo je Trigansko carstvo, očigledno po uzoru na Staru Grčku i Rimsko carstvo. Ova sličnost se čak proširila i na grad Trigan, koji se gradi na pet brda, na sličan način kao i sedam rimskih brda. Sličnost se može povući sa Herikonom, glavnim rivalom Triganaca, čiji izgled odražava elemenat Vizantijskog i Persijskog carstva, dok su agresivni Lokanci nalik dalekoistočnim kulturama, poput Mongola. Sam autor je priznao da početna ideja nije bila njegova.

- Originalni impuls došao je od genija Leonarda Metjuza, tada mog starijeg urednika. Bacio mi je prvi uvodni scenario i rekao mi da od toga stvorim strip - rekao je Batvort, koji je pisao scenario za najveći broj tabli.

Talentovani Lorens svojim majstorskim stilom nadogradio je standardnu žanrovsku priču na novi nivo, a njegov rad su slijedili Ron Embleton, Miguel Kvazada, Filip Kork, Oliver Frej, Geri Vud i Henri Vinter, dok je kao scenarista jedno vrijeme bio angažovan i Ken Rosko. Strip je stekao kultni status u Britaniji, da bi polako postao popularan i u ostatku svijeta, a slavni strip autor  i književnik Nil Gejmen napisao je da je ovo djelo odredilo njegov životni put.

- Strip koji sam obožavao kao dječak slikao je Don Lorens. Zvao se “Trigansko carstvo” i izlazio je na dvije strane u listu “Look and Learn”, dječjem časopisu koji je bio dostupan čak i u školama koje su zabranjivale stripove - rekao je Gejmen.

Kod nas je izlazio u strip revijama “Panorama”, “Karavan ekstra”, “Stripoteka”, “Zabavnikov Popaj” i “Zov strip”. Novo izdanje sadrži čak 304 strane u boji, već se nalazi u pretplati, a zvanični izlazak na tržište očekuje se uskoro. “Komiko” najavljuje da bi trebalo kompletirati strip u tri ili četiri integral albuma.

Istorija

Strip se pojavio u prvom broju britanskog časopisa “Ranger” u septembru 1965. godine, a zatim u britanskom “Look and Learn” časopisu, dok ovaj nije prestao izlaziti 1982, obuhvatajući niz od 854 priče stripa. Objavljeno je nekoliko izdanja u tvrdom povezu, prvo u Britaniji 73. i 78. a potom i SAD. Od 2004. do 2008. godine, priče koje je nacrtao Lorens štampane su u ograničenom luksuznom izdanju s 12 svezaka. Prava na “Trigansko carstvo” kupila je kuća “Rebllion Developments” 2018. godine i počela izdavati strip u četiri integral albuma, na čijem izdanju je rađen i srpski integral.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana