Legat Milana Vasića zavještan NUBRS

Agencije
Legat Milana Vasića zavještan NUBRS

BANjALUKA – Zahvalnica za legat zavještan Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske uručena je danas u prostorijama biblioteke supruzi akademika Milana Vasića - Lejli Vasić.

- Vasićev legat zavještan biblioteci obuhvata najvredniji dio lične biblioteke akademika Vasića. Sadrži probranu literaturu u vezi sa istorijom Osmanskog carstva, naročito njegovog evropskog dijela, i to na srpskom, njemačkom, bugarskom, turskom, ruskom i albanskom jeziku, zatim preko šest stotina separata iz iste oblasti i arhivsku građu. Ovakve zbirke, tematski zaokružene, s probranom literaturom, rukopisima i arivskom građom – san su svake biblioteke - navela je dokumentalista savjetnik, koordinator Odjeljenja biblioteka cjelina i legata NUBRS Vanja Šmulja.

Ona je dodala da će nakon fizičke obrade građe, koja podrazumijeva i stavljanje pečata s natpisom Legat akademika Milana Vasića na svu građu, biti realizovana bibliografska obrada publikacija i arhivske građe.

- Nakon toga će zbirka biti dostupna korisnicima za istraživanja. Izrada kataloga i publikovanje neobjavljenih rukopisa i izvora, koji slijede, dio su  zahtjevnijih poslova, koje ćemo, jedan po jedan, završavati u međuvremenu između bitnih godišnjica koje ćemo, između ostalog, obilježiti i objavljenim publikacijama iz Legata – dodaje ona.

Akademik Milan Vasić (Pecka kod Mrkonjić Grada 1928 – BanjaLuka 2003) bio je prevashodno naučnik. Poslije osnovne škole u rodnom mjestu, niže gimnazije u Mrkonjiću i učiteljske škole u Banjaluci, završio je studije istorije s turskim jezikom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (1954), na kojem je stekao sva akademska zvanja, od asistenta do redovnog profesora. Po izbijanju rata u BiH prešao je u Banjaluku, gdje je radio na novoosnovanom Filozofskom i Pravnom fakultetu i predavao predmete iz istorije turskog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana