“Lasta 2020” okupila devet slikara

Ilijana Božić
“Lasta 2020” okupila devet slikara

LAKTAŠI - Svečanim otvaranjem izložbe slika počeo je petnaesti saziv likovne kolonije “Lasta 2020” u Centru za kulturu i obrazovanje u Laktašima.

Posjetioci su imali priliku da uživaju u različitostima prikazanim na 22 umjetničke slike nastale za vrijeme prošlogodišnje kolonije, kada su umjetnici stvarali po slobodnom izboru.

Direktorica Centra za kulturu i obrazovanje Slađana Čovičković saopštila je da će tako biti i ove godine na koloniji, koja nije tematski uslovljena.

- Radovi će proisteći prvenstveno iz trenutne inspiracije umjetnika. Slikari će stvarati djela na otvorenom prostoru, gdje se može napraviti veća distanca, a ove godine u radu učestvuje i manji broj umjetnika - rekla je Čovičkovićeva.

Naglasila je da je bilo mnogo nedoumica i razmišljanja na koji način i da li uopšte organizovati likovnu koloniju “Lasta 2020”.

- Odlučili smo u dogovoru sa nadležnim institucijama da održimo ovu manifestaciju sa manjim brojem učesnika iz RS, uz poštovanje svih epidemioloških mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravstvo - navela je Čovičkovićeva.

Na likovnoj koloniji, koja će trajati do 26. avgusta, učestvovaće devet umjetnika.

U Laktašima će stvarati slikar Milovan Čikić iz Gradiške koji je istakao da je ovo jedna od najbolje organizovanih manifestacija.

- Očekujem odlične uslove, dobru ekipu, druženje i uspješan rad. Umjetnici vole mir dok rade, pa nam samoizolacija nije teško pala. Međutim, kada su izložbene aktivnosti u pitanju, dosta se toga promijenilo - zaključio je Čikić.

Iz Centra za kulturu i obrazovanje su istakli da, iako je ove godine organizacija drugačija i broj učesnika manji, to neće uticati na kvalitet i raznovrsnost radova kojima će obogatiti svoj fundus i omogućiti publici da uživa u različitostima koje se na kraju spoje u jednu cjelinu zvanu umjetnost.

Pored pomenutog slikara Milovana Čikića, na koloniji učestvuju i Drago Handanović iz Doboja, Milica Tošić iz Prijedora, Anja Stojanović, Dajana Jekić, Tamara Bojić, Davor Grabovac i Mihajlo Nikolić iz Banjaluke i Mihailo Rakita iz Bakinaca.

Planovi

Ukoliko epidemiološka situacija ne bude pogoršana, organizatori likovne kolonije planiraju da u narednom periodu realizuju izložbu slika mlade grafičarke Mirele Predojevojević. Takođe, u planu je i postavka slika poznatog slikara Mihaila Rakite koji će u Laktašima predstaviti svoj novi ciklus slika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana