Laslo Blašković: Čitaoci će voditi glavnu riječ

Cvija Mrkonjić
Laslo Blašković: Čitaoci će voditi glavnu riječ

Banjaluka - Zaljubljenici u pisanu riječ Lasla Blaškovića imaju priliku da se upoznaju i druže sa njim, te da iz prve ruke čuju o njegovom radu jer će u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci danas, sa početkom u 12 časova, biti predstavljen portret ovog nagrađivanog srpskog književnika.

Moderator "Portreta pisca", koji će biti održan u sali za promocije, je Tanja Stupar-Trifunović, a sudeći prema Blaškovićevim navodima, publika će voditi glavnu riječ.

- Čitaoci će imati priliku da me pitaju šta god žele iako od moderatora zavisi kako će sve teći. Ja ću govoriti o svojim romanima i svojoj poeziji - kazao je Laslo dodajući da on voli razgovore sa čitaocima i kolegama. 

Kako kaže, za njega su predstavljanja na kojima pisac ukratko bude predstavljen, a onda čita svoja djela, govori o njima i razgovara sa publikom i kolegama, vrlo značajna, jer se tako ukrštaju različiti pjesnički jezici. Naročito mu je drago kada je tema razgovora neko novo djelo.

- Kod nas su ranije ovakvi susreti bili uštogljeni, jer dođu dva kritičara koja nešto raspredaju, a pisac na kraju ništa ne govori. Na ovakvim susretima je u fokusu sam pisac i mislim da je taj model odličan - rekao je Laslo.

Ovaj književnik ističe da ima visoko mišljenje o srpskoj književnosti, koja je savremena i koja se, kako on smatra, pozitivno ističe.

- Kad bi naše druge oblasti bile takve kakva je naša književnost, bašte bi nam procvetale. Svaka godina donese desetak odličnih knjiga srpske književnosti, što je uspeh i za veće kulture - rekao je književnik čiji su tekstovi prevođeni na mađarski, rumunski, bugarski, slovački, slovenački, ukrajinski, poljski, engleski i francuski jezik.

Laslo Blašković je naveo da trenutno završava jednu knjigu putopisa, te prvi put otkrio da završava i novu knjigu poezije koja nosi naziv "Prasvršetak".

Biografija

Laslo Blašković je rođen u Novom Sadu 25. juna 1966. godine, dobitnik je brojnih priznanja, a 2008. godine u okviru međunarodnog projekta "Sto slovenskih romana" njegov roman "Madonin nakit" uvršćen je među deset najboljih srpskih romana napisanih nakon pada Berlinskog zida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana