Lanina "I ne bi predstava" osvojila publiku i festivalski žiri

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR- Mladoj pozorišnoj glumici Lani Zec od inspiracije pronađene u romanu "Mali princ" do prelaska u rediteljske vode i postavljanja na scenu "predstave o predstavi" bilo je potrebno oko godinu dana.

Uz pomoć i podršku mentora iz Dramske scene Brankice Radonjić i Siniše Tešanovića, kao i osmoro mladih kolega glumaca, Lana je svojim rediteljskim prvencem osvojila publiku, ali i dvije nagrade festivalskog žirija.

Sa nedavno održanog festivala u Laktašima stigla je specijalna nagrada za najbolji dramski predložak, a nešto ranije i nagrada za autorski tekst osvojena na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu.

"Na festivalu u Laktašima bila je izuzetno jaka konkurencija, učestvovala su amaterska pozorišta iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH. U takmičarski dio festivala među šest najboljih uvrstio nas je naš poznati glumac Tihomir Stanić što je samo po sebi bilo veliki uspjeh, a nagrada je došla kao kruna upornog i strpljivog rada", pojasnila je Lana u izjavi za Srnu.

Ona je podsjetila da je "I ne bi predstava" dio projekta prošlogodišnjeg festivala "Tako to mi" na koji se prijavila sa još dvoje kolega iz pozorišta, napisali su dramske tekstove, režirali predstave i pred publikom predstavili svoje minijature u trajanju do 15 minuta. Tada su publika i stručni žiri upravo njenu predstavu odabrali da se izvodi kao cjelovečernja.

"To je zapravo viđenje položaja umjetnika danas. Likovi se u jednom trenutku nalaze zarobljeni u kutiji, okolina ih ne razumije, osuđuje, da bi u nekom momentu shvatili da i pored tog nerazumijevanja okoline ljubav prema umjetnosti rođena u srcu umjetnika, bez obzira na oblast kojoj se posvetio, ostaje za cijeli život", kaže Lana.

Otkriva nam i da je za mlade glumce veoma zahtjevno da tokom predstave prelaze iz jednog lika u drugi, ali da su to njene kolege iz pozorišta odlično odradile. To je, kaže, iznenadilo i samu publiku.

"Početna reakcija je bila - `u redu, djeca nešto glume, lagana komedija`, sve do trenutka kada na sceni pravimo preokret u ozbiljno pozorišno djelo. Tada nastaje tišina, publika pažljivo i zainteresovano prati šta se dešava", prepričava utiske ova mlada umjetnica i dodaje da je upravo aplauz publike najveća nagrada.

Kao član Dramske scene SPKD "Prosvjeta" Prnjavor Lana se oprobala u različitim ulogama, a prema njenim riječima, najzahtjevnije su joj bile uloge djevojke zavisne od društvenih mreža u predstavi "To nisam ja" i narkomanke u predstavi "Od tebe nikad ništa" za koju je u oktobru prošle godine dobila nagradu za glumačko ostvarenje.

"Trenutno pripremamo novu dječiju predstavu `Čarobnjak iz Oza` u kojoj imam više uloga. Dugo nisam igrala u predstavama za djecu koje su opuštenije, vrckastije, sa vilama i čarobnjacima, zanimljive, ali nova uloga predstavlja i dodatni izazov", kaže Lana.

Ona osim glume i pozorišta voli da čita, u osnovnoj školi proglašena je za učenicu koja je pročitala najviše knjiga, a prije nekoliko dana završila je i prvi razred Gimnazije u Prnjavoru.

Iako je, kako kaže, ponekad bilo teško uskladiti školske i obaveze oko odlaska na festivale ili igranja predstava, uvijek je imala izuzetnu podršku profesora i direktora škole Dajane Ostojić kojima je zahvalila na razumijevanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana