Lament sa potpisom Crnjanskog

Aleksandra Glišić
Lament sa potpisom Crnjanskog

Književni jubilej, 120 godina od rođenja velikana srpske pisane riječi Miloša Crnjanskog biće obilježen nizom manifestacija, a jedna od njih je i izložba prvih i rijetkih knjiga tog pisca "Između Serbije i Sumatre", koja je otvorena u Galeriji-holu Radio-televizije Srbije.

Osim 29 originalnih knjiga Miloša Crnjanskog, u vitrinama je izloženo i nekoliko njegovih rukopisa i pisama, prvi put dostupnih javnosti, a među eksponatima su i dvije razglednice iz Dubrovnika i Sušaka, koje je Miloš Crnjanski poslao Slobodanu Jovanoviću.

Izložbu RTS-a i Srpskog bibliofilskog društva "Između Serbije i Sumatre" otvorio je predsjednik Zadužbine Miloša Crnjanskog Milo Lompar, koji je podsjetio na riječi Crnjanskog da je "zavičaj ono što izaberete - za mene je to Beograd, za mene je to Srbija".

- Ta njegova misao oslikava nam dubinski dosluh dve kategorije u poeziji i poetici Miloša Crnjanskog - s jedne strane to je obećanje, a sa druge strane to je bol, a veza između obećanja i bola jeste osnovna veza njegove poezije - naglasio je Lompar.

On je rekao da na ovoj izložbi, kojom počinje "jesen Crnjanskog", svi zainteresovani mogu vidjeti "iskrzane tragove jednog života, rasute fragmente, delove jednog mozaika koji bude različite asocijacije".

Lompar je najavio da je u ovoj, 120. godini od njegovog rođenja, Zadužbina pred objavljivanjem novog toma njegovih kritičkih djela - dva romana "Kap španske krvi" i "Suzni krokodil", a i da će do kraja godine biti postavljen moderan sajt koji će omogućiti da se sabrati sve što je napisano o Crnjanskom.

Predsjednik Srpskog bibliofilskog društva Srđan Stojančev, koji je takođe organizator izložbe, podsjetio je šta je Ivo Andrić rekao o Crnjanskom: "Od svih nas jedini je Crnjanski rođeni pisac", i uputio posjetioce u to šta sve mogu vidjeti u postavci. Najavio je da će do kraja godine Srpsko bibliofilsko društvo i RTS organizovati još dvije izložbe - o Petru Drugom Petroviću Njegošu povodom 200 godina od njegovog rođenja i izložbu litografija Anastasa Jovanovića.

Od prvih i rijetkih izdanja knjiga, na izložbi je predstavljen i originalni primjerak knjige "Lament nad Beogradom", koji je izašao u Johanesburgu 1962. godine. Ovo izdanje štampano je u samo 75 primjeraka, od kojih je ovaj u vitrini Galerije sa svojeručnim potpisom Miloša Crnjanskog.

Na izložbi se nalazi i izuzetno rijedak primjerak još uvijek kontroverzne knjige koja se zove "Podzemni klub. Detektivski roman", koja je objavljena u Pančevu 1921. godine. Još nije sa sigurnošću razjašnjeno da li je ovaj roman napisao Crnjanski, pod pseudonimom Harald Johanšon, ili je to samo njegov prevod.

List "Ideje"

Među 29 prvih i rijetkih izdanja knjiga izložen je i prvi broj "Ideja", lista za književnost, politička i društvena pitanja čiji je vlasnik i urednik bio sam Miloš Crnjanski. Ovaj list, koji je izlazio u Beogradu tokom 1934. i 1935. godine u ukupno 32 broja, poslužio je kao razlog da Crnjanskog njegovi protivnici nepravedno optuže za profašizam. "Ideje" su uglavnom bile predmet političkog osporavanja i ideološke diskvalifikacije Crnjanskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana