“Labudovo jezero” emocijama zapljusnulo Banjaluku

Aleksandra Glišić
“Labudovo jezero” emocijama zapljusnulo Banjaluku

BANjALUKA - Muzika Petra Iljiča Čajkovskog i vještina članova ansambla Ruskog državnog baleta na ledu čine predivan spoj koji je sinoć zabljesnuo u punom sjaju u Banjaluci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majstori igre čarobno klize po sceni, a publika u Sportskoj dvorani “Borik” tokom izvođenja nagrađivala ih je burnim aplauzima. Najpoznatija baletska predstava na svijetu sinoć je drugi put gostovala u Banjaluci, a solisti su sa nevjerovatnom energijom odigrali komad. Poznata priča uz božanstvene melodije prava je scenska čarolija, a posjetioci su bili puni pozitivnih utisaka pri izlasku iz dvorane.

Lepeza kostima, vješto uigrane koreografije, solo tačke i cjelokupna predstava jasno govore zašto je ovaj ansambl ovacijama ispraćen u poznatim svjetskim dvoranama.

Simbolika bijelog i crnog labuda, njihov kontrast na sceni i čitav kolorit koji se smjenjuje pred očima publike predstavlja nevjerovatno snažan doživljaj.

Solisti baleta su prije nastupa poručili da se raduju izvođenju predstave u Banjaluci i da time završavaju ovogodišnju turneju.

- Imamo 30 solista u ansamblu i svi nastupaju u Banjaluci. Od dva sastava, bolji je odabran za gostovanje u Republici Srpskoj. Veoma je važno što smo jedini balet na ledu na svijetu koji izvodi klasične predstave - rekla je solistkinja Ekaterina Fedorova, uz napomenu da su pripreme za svaku predstavu jako zahtjevne, a da ih strogi vremenski rokovi često uslovljavaju da se nekada moraju spremiti za samo 15 dana. 

Ruski državni balet na ledu iz Sankt Peterburga, osnovan  1967. godine, kombinacijom umjetničkog klizanja i elemenata klasičnog baleta oduševljava na brojnim nastupima širom svijeta, a iza njih je više od devet hiljada nastupa.

“Labudovo jezero” praizvedbu je imalo 4. marta 1877. u moskovskom Boljšom teatru. Čajkovski je muziku za balet napisao po narudžbi Boljšog teatra za honorar od 800 rubalja po libretu, koji su zajedno napisali Vladimir Begičev, tadašnji direktor moskovskih carskih teatara i baletan Vasilij Geltzner po njemačkoj bajci “Ukradeni veo”. Slična bajka postoji i u Rusiji (“Bijeli patak”), čak je po radnji bliža, pa se pretpostavlja da su autori napravili jednu mješavinu, uzeli radnju iz ruske, a likove iz njemačke bajke. Zanimljivo je da praizvedba nije baš dobro prošla, ali se balet održao na repertoaru tog teatra do 1883. godine, poslije ukupno 41 izvedbe.

Organizator banjalučkog nastupa je “Kvin estrada”, koja je i prvi put bila zaslužna za gostovanje ovog baletskog ansambla iz Rusije.

 

Čajkovski bio

razočaran kritikama

Ostalo je zabilježeno da zbog loših kritika Petar Iljič Čajkovski 13 godina nije komponovao baletsku muziku, jer je bio razočaran lošim kritikama “Labudovog jezera” na premijeri. Ipak, odlučio je da se vrati komponovanju zbog finansijskih problema i tada je nastala muzika za balete “Trnoružica” i “Krcko Oraščić”.

Iako je “Labudovo jezero” sinonim za klasičnu baletsku umjetnost, popularnost je steklo tek nakon smrti Čajkovskog, poslije izmjena koje su za sanktpeterburško pozorište 1895. koreografisali Marijus Petipa i Lev Ivanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana