Kvartet "40 Fin­gers" nastupio u Banskom dvoru u Banjaluci: Spoj četiri različite muzičke priče

Milanka Mitrić
Kvartet "40 Fin­gers" nastupio u Banskom dvoru u Banjaluci: Spoj četiri različite muzičke priče

BANjALUKA - Svjetska muzička atrakcija, četiri muzičara koja sviraju na akustičnim gitarama ispunili su u subotu uveče koncertnu dvoranu Banskog dvora Kulturnog centra dobrom muzikom svojim jedinstvenim i šarolikim virtuoznim izvođenjem.

Kvartet gitara "40 Fin­gers" iz italijanskog grada Trst u Banjaluku je donio poznate popularne numere svjetskih izvođača i autorska djela nastala od četiri različite muzičke priče, a publika u koncertnoj dvorani pozdravila je i nagradila njihov nastup s oduševljenjem.

 

Ovaj sastav u svojim nastupima ispituje zvuk gitare na drugačiji i jedinstven način te se tako na njihovom repertoaru mogu čuti i kompozicije poznatih stvaralaca klasične muzike, popularne numere iz filmskih ostvarenja i pjesme popularnih rok bendova.

Ovaj kvartet čine Mateo Brenci, Emanuel Grafiti, Eriko Marija Milanezi i Andrea Vitori.

- Prije svega mi smo prijatelji i poznajemo se jako dugo, a sviramo zajedno tri godine. Sviramo mnogo, a najviše od svega volimo da otkrivamo i istražujemo različite muzičke stilove i pravimo naše aranžmane za odabrane kompozicije. Rok muzika nam najviše odgovara, jer je snažna, a mi volimo energične svirke. Imamo mnogo numera na repertoaru, a repertoar prilagođavamo mjestu u kojem nastupamo - rekao je Brenci.

Ova četvorica muzičara ranije su nastupala samostalno i stvarala autorske kompozicije. Njihova zajednička priča počela je prije tri godine, kada su odlučili da prvi put sviraju zajedno i da udruže snage pod imenom "40 Fin­gers".

- Svi imamo različite muzičke ukuse, tako da je nekad potrebno više vremena da se odlučimo šta sljedeće da obradimo ili da sviramo. Puno vježbamo i probe, ali i pripreme za probe, traju dosta dugo - naveo je Eriko Milanezi.

Postali su senzacija nakon objave obrade pjesme grupe "Kvin", poznate numere "Bo­he­mi­an Rhap­sody". Svoje obrade dijele s publikom na društvenim mrežama.

- Na taj način s našom publikom počeli smo da dijelimo i momente sa nastupa i turneja i dijelove svakodnevice kvarteta. Kada se vratimo u Italiju, snimaćemo novi video za kompoziciju koju spremamo. Ovog ljeta snimićemo i novi album, imaćemo dosta posla. Na prvom albumu našle su se naše autorske kompozicije, a na drugom će se naći naše obrade kultnih rok i pop pjesama - kazao je Emanuel Grafiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana