Kusturici nagrada za životno djelo

Priredila: Aleksandra Glišić
Kusturici nagrada za životno djelo

Lisabon - Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica dobio je nagradu za životno djelo na Međunarodnom filmskom festivalu u Lisabonu.

U okviru glavnog programa Lisabon - Estoril film festivala, koji je završen u nedjelju, prikazan je i Kusturičin najnoviji film "Na mliječnom putu", koji je izazvao burne pozitivne reakcije, ovacije i aplauz kakav nije viđen ni na Venecijanskom festivalu, gdje je film premijerno prikazan.

U dvočasovnom festivalskom programu, poslije projekcije filma, publika je imala priliku da razgovara sa srpskim rediteljem. O bogatom autorskom opusu Emira Kusturice biranim riječima govorili su čelni ljudi festivala u Lisabonu i filmski kritičari.

Tri dana prije festivala u Lisabonu film "Na mliječnom putu" doživio je ovacije i u Meksiku u Rio Kobu. Meksičkoj premijeri prisustvovala je i slavna italijanska glumica Monika Beluči, koja igra glavnu ulogu u filmu, i producentski tim.

Prema prvim reakcijama filmske kritike i publike, film "Na mliječnom putu" biće hit i u ovoj državi.

Život ovog filma nastavlja se u bioskopima širom Portugalije, a 19. decembra premijerno će biti prikazan u Moskvi.

Film "Na mliječnom putu" do sada je predstavljen u dvadesetak zemalja.

Kusturica, koji je partner Monike Beluči u ovom filmu, od početka snimanja je isticao koliko mu znači ovo ostvarenje.

- U procesu stvaranja ovog filma, koji je bio dugotrajan, sebe sam stavio u jednu mladalačku poziciju dajući od sebe sve što sam mogao, uključujući i novac i nerve i ljubav prema umjetnosti. Sve to sam pretvorio u jedno veliko žrtvovanje - izjavio je ranije Kusturica.

Riječ je o filmu koji je tematski podijeljen u tri dijela i urađen prema Kusturičinoj pripovijetki "U zmijskom zagrljaju", objavljenoj u knjizi "Sto jada". Sniman je na Mokroj gori, u srednjovjekovnom gradu Klobuku u blizini Trebinja i u Andrićgradu.

Od "Zlatne palme" do "Kustendorfa"

Emir Kusturica je za svoje kratke filmove nagrađivan još u srednjoj školi. Filmsku režiju završio je na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU). Dvostruki je dobitnik "Zlatne palme" filmskog festivala u Kanu, za filmove "Otac na službenom putu" i "Podzemlje". Nosilac je ordena Viteza reda umjetnosti i književnosti. Osnivač je i direktor filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji se svake godine održava u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana