Kusturica: Ruse i Srbe spaja krvna veza

Srna
Kusturica: Ruse i Srbe spaja krvna veza

Moskva - Srbija i Rusija vezane su ne samo ekonomski i kulturno, već mnogo više - krvnom vezom, a to je ono nešto što ne da tim narodima da rade u potpunosti ono što traži Zapad, ističe srpski reditelj Emir Kusturica.

"Dokle god srpski rukovodioci podržavaju odbijanje sankcija protiv Rusije, ja ću ih u potpunosti podržavati", rekao je Kusturica za rusku "Gazetu" tokom nedavnog boravka u Rusiji, gdje mu je ruski predsjednik uručio Orden prijateljstva i gdje je održao dva koncert sa svojim "No smoking orkestrom".


Govoreći o BiH nakon proteklog rata, Kusturica je rekao, između ostalog, da hrišćani i muslimani mogu ponovo živjeti u miru ukoliko se niko sa strane ne bi miješao u njihove stvari, te istakao da je kompromise moguće i neophodno postići.

Na pitanje da li postoji šansa za novo okupljanje otcijepljenih dijelova bivše Jugoslavije, Kusturica je rekao da misli da to nije moguće, da takva jedinstvena zemlja ne treba Americi, kojoj je cilj vojno utvrđenje na Balkanu.

Prema njegovim riječima, model po kojem je razbijena Jugoslavija koristi se ne samo za to da se razbije i Rusija, već i sve druge strane svijeta.

On ističe da se u cjelini razvoj kapitalističke zemlje ogleda u tome da su oni prinuđeni da uništavaju da bi razvijali sopstveni biznis i državu, te podsjeća na događaje na Bliskom Istoku, ubistvo Gadafija, rat u Siriji, dešavanja u Ukrajini.

Govoreći o svojoj ljubavi prema Rusiji, Kusturica kaže da je za njega Sibir - prava Rusija.

Kusturica je ponovio da ima želju da snimi film na ruskom jeziku o Dostojevskom zato što se on bavio ključnim pitanjima koja sada, nažalost, slabo koga dotiču, te izrazio nadu da će nekada realizovati taj projekat.

"Na primjer, takva stvar je ljudski moral. O tome više niko ne razmišlja. Političari i zvaničnici govore: vi od morala nećete izgraditi dom ili asfaltirati put. Ali čovječanstvom ne smiju upravljati samo zakoni tržišta", ističe Kusturica.

On smatra da je došlo vrijeme da se ponovo okrene osnovnim problemima ljudskog društva o kojima je pisao Dostojevski, da se treba vratiti principima sa kraja 19. i 20. vijeka i da je neophodan novi razvoj na osnovu tih ideja.

"Naš zadatak je - vratiti se moralnim principima koje je opisao Dostojevski", ističe Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana