Kusturica i Terzić laureati

Agencije
Kusturica i Terzić laureati

Trebinje - Proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica dobitnik je nagrade “Svetozar Ćorović” za zbirku pripovjedaka “Sto jada”, dok je nagrada “Vladimir Ćorović” dodijeljena Slavenku Terziću za knjigu “Stara Srbija-Drama jedne civilizacije”, odlučio je žiri.

Žiri u obrazloženju navodi da se knjiga Emira Kusturice izdvojila jer nesumnjivo svjedoči o privrženosti tradiciji živog hercegovačkog pripovijedanja, te što trivijalne životne okolnosti iz prohujalih vremena izuzetno uspješno oživljava iskustvima jedne poznate filmske škole.

“Tako je život jedne sredine, zahvaljujući naročitoj tehnici montaže atrakcije, umjetnički učinjen zanimljivijim i tematski je oplemenjen”, navodi se u obrazloženju žirija.

Obrazlažući odluku za dodjelu nagrade “Vladimir Ćorović”, žiri je istakao da je tema o kojoj Terzić piše od izuzetnog značaja za razumijevanje srpskog naroda u 19. i 20. vijeku, napominjući da je podjednako važan i sintetički pristup njenoj obradi za koji se Terzić opredijelio.

“Cjelovit pogled na istoriju prostora stare Srbije /Raška, Kosovo i Metohija, Skopsko-tetovska oblast/ - država u čijim se granicama ona nalazila, društva koje tu vijekovima živi, institucija koje mukotrpno nastaju, a lako bivaju razorene, nacija koje se bore za moć i opstanak, umnogome je obogatio veoma skromna postojeća znanja”, navodi se u obrazloženju.

Petnaesti “Ćorovićevi susreti pisaca” i “Naučni skup istoričara” biće održani od 19. do 22. septembra u Bileći i Gacku.

Organizatori manifestacije su odbori “Prosvjete” u Bileći i Gacku, a pokrovitelji opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana