Kusturica: Dolaze - Farhadi, Arijaga, Bežo, Sorentino, Ozon...

Agencije
Kusturica: Dolaze - Farhadi, Arijaga, Bežo, Sorentino, Ozon...

Beograd - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica najavio je da će na ovogodišnjem Kustendorfu kao gosti i učesnici festivala biti prisutni iranski reditelj, "oskarovac", Ašgar Farhadi, čuveni scenarista Giljermo Arijaga, te argentinska glumica Bereniz Bežo.


Na Festivalu će gostovati i reditelji Paolo Sorentino, Aleksandros Avranas, Jurij Bikov, Fransoa Ozon i Đanfranko Rozi.

Srpski reditelj i scenarista Srđan Koljević biće član žirija za kratke filmove takmičarske konkurencije, kojim će predsjedavati Bežoova.

Priznanje "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodijeliće Januš Kaminski i Jan Malirž.

U programu "Novi autori" biće predstavljeno ostvarenje "Dragan Vende – Zapadni Berlin" i "Mali Budo" Danila Bećkovića.

U takmičarskoj selekciji učestvovaće filmovi 15 malih autora iz Izraela, Srbije, SAD, Singapura, Francuske, Poljske, Meksika, Južne Koreje, Kine, Slovačke i Irana.

Kusturica je na pres-konferenciji u Beogradu istakao da je ideja festivala "Kustendorf", koji će biti održan od 18. do 23. januara na Mećavniku, da okupi autore sa svih meridijana koji su rukovođeni isključivo umjetnošću, a izvan svake aktuelne politike.

"Tajna ovog festivala je to što pravimo selekciju koja seže od Singapura do Sjeverne Amerike, od Kine do Južne Afrike. Najveći dio novca se troši na putovanja, kako bi se obezbijedilo učesnicima festivala da doputuju u Srbiju iz različitih dijelova svijeta i kako bi se održavao internacionalizam festivala", rekao je Kusturica.

On je napomenuo da poseban prostor na ovogodišnjem festivalu daju projekciji čuvenog filma Boba Fosa - "Kabare", jer on ukazuje na nešto što postaje sve aktuelnije: rastući nacizam i fašizam u svijetu.

"Izabrali smo film 'Kabare', u kome je fino iscrtano kako se ljudi polako navikavaju na narastajući nacizam", rekao je Kusturica.

U okviru festivala biće prikazano niz filmova koji predstavljaju američku kinematografiju sedamdesetih godina 20. vijeka koja je, prema Kusturičinim riječima, imala presudan uticaj na njegov umjetnički izraz.

Kao posebno značajno, Kusturica je istakao predavanja koja će pratiti festival, i koja će progovoriti o pravoj umjetnosti i o onim pojavama koje je degradiraju, kakvi su - rijaliti programi.

"Spremamo predavanja koja će da ustanove kako su to bila čedna i nevina vremena. Jer kad se, na primjer, film 'I konje ubijaju, zar ne?' stavi pored "Velikog brata" i "Farme", onda može da se uoči do koje se mjere čovjek degradirao", rekao je Kusturica.

On je zahvalio Ministarstvu kulture Srbije koje je prepoznalo značaj festivala i finansijski ga podržalo.

U muzičkom dijelu programa nastupiće francuska zvijezda Zaz, a osim nje sviraće i bend "Mostar sevdah reunion", "Mahala Rai band" iz Rumunije, "Riblja čorba", te Emir Kusturica i "No smoking orkestra".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana