Kustendorf: Zlatno Jaje filmu Postavka

Aleksandra Rajković, Srna
Kustendorf: Zlatno Jaje filmu Postavka

Mokra Gora - U Drvengradu na Mokroj Gori, dodjelom nagrada, svečano je zatvoren Međunarodni filmsko-muzički festival "Kustendorf".

Odlukom žirija nagradu "Zlatno jaje" dobio je Andrej Kolencikov iz Slovačke za film "Postavka", "Srebrno jaje" pripalo je Juliju Kolbergeru iz Poljske za "Uskršnje mrvice", a "Bronzano jaje" dodijeljeno je Luki Popadiću iz Srbije za film "Momci i udice".

Nagradu za najbolju kameru "Vinko Filač" dobio je Bartoš Svinjarski iz "Arena filma".

Festival "Kustendorf", čiji je osnivač i direktor reditelj Emir Kusturica, svečano je sinoć zatvorio ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

Tasovac je rekao da se u gradovima po Srbiji bioskopi zatvaraju, pa će se doći u situaciju da se "predstave i okupljanja naroda dešavaju u šumi kod zavetnog drveta, kao u tursko doba dok nije bilo crkava".

"Ne mogu da pretpostavim kako je na vas uticalo gledanje ovoliko filmova u ovolikoj koncentraciji i na jednom ovakvom mestu", rekao je Tasovac, zatvarajući festival.

Kusturica je rekao da je neko drugi bio na mjestu Tasovca ovog festivala na Mećavniku ne bi ni bilo, objasnivši da je u jednom trenutku održavanje ove kulturne manifestacije bilo dovodeno u pitanje.

On je izrazio nadu da će ova manifestacija, stvorena prije sedam godina, nastaviti da se održava nezavisno od političkih partija.

Predsjednik žirija, francuska glumica argentinskog porijekla Berenis Bežo obratila se gostima i učesnicima Festivala u šaljivom tonu, pohvalivši prvo organizatore, zatim konobare, kuvare i sve one koji stoje iza kulisa ovakve manifestacije.

"Ne mogu da se načudim da Kusturica ovako izgleda poslije toliko noći nespavanja, popijenog pića, pjesme i igre i da sve još drži pod kontrolom", rekla je Bežo.

Zaz začinila "Kustendorf"

Posljednji dan filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" obilježili su jutarnja projekcija filma "I konje ubijaju, zar ne?" reditelja Sidnija Polaka, a poslije toga predavanje profesora Emira Kusturice.

Slavna francuska pjevačica Izabel Žofrua, poznatija pod imenom Zaz, održala je koncert na "Kustendorfu" i tako zvanično zatvorila ovogodišnji festival.

Pažnju javnosti Polak je privukao filmom "I konje ubijaju, zar ne?", koji tematizuje mamutski plesni maraton u vrijeme Velike depresije. Film je nominovan za nagrade američke filmske akademije u devet kategorija.

Polak je bio američki filmski režiser, glumac i producent. U Holivud je otišao da bi radio kao instruktor scenskog govora, igrao je nekoliko manjih uloga na televiziji i filmu, a Bart Lankaster ga je ohrabrio da postane režiser. Režirao je više od dvadeset cjelovečernjih filmova.

Poslije projekcije i predavanja u okviru programa "Novi talas" prikazan je dokumentarni film Sonje Blagojević "Kosma".

"Kosma" je živa freska sudara lirskog sa epskim i dramatičnim, obojena jedinstvenom mješavinom sumornog sivila i gorućim bojama prizora zadivljujuće ljepote.

Oduševljenje na Mokroj Gori izazvao je koncert francuske pjevačice i kantautorke Zaz, koja je publiku širom svijeta osvojila hit singlom "Je veux", koji je obilježio 2010. godinu.

Posljednja projekcija na ovogodišnjem festivalu održana juče u 17 časova, u okviru programa "Savremene tendencije", a riječ je o filmu "Major" reditelja Jurija Bikova.

Mladi ruski reditelj, scenarista i glumac u filmu "Major" napravio je ozbiljnu dramu, za koju je osim glavne uloge i montaže, sam komponovao i muziku. Film je proglašen za najbolji na festivalu u Šangaju, a prikazan je i na Kanskom festivalu u prestižnom programu "Nedjelja međunarodne kritike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana