Kustendorf: Nema uspjeha bez talenta

Aleksandra Madžar
Kustendorf: Nema uspjeha bez talenta

Mokra Gora - I ove godine "Kustendorf" je u centru pažnje svjetskih reditelja, scenarista i glumaca, koji svakodnevno pristižu na Mokru Goru da bi svoje znanje i iskustvo podijelili sa učesnicima.

Ovaj događaj svjetskih razmjera postao je oaza za sve one koji žele da vide i osjete kako stvaraju vrhunski stručnjaci iz svijeta sedme umjetnosti. Četvrti put na festival na Mećavniku stigao je direktor Kanskog festivala i instituta Limijer Tjeri Fremo. Odmah poslije tradicionalnog dočeka sa pogačom, rakijom i solju, Fremo i Kusturica uputili su se u razgledanje Mokre Gore iz vazduha, poslije čega je održao predavanje učesnicima u "Prokletoj avliji".

Spilbergov snimatelj, a za mnoge i najobičniji čovjek na svijetu Januš Kaminski govorio je o najobičnijim stvarima. Dobitnik je dva "Oskara", a sa Spilbergom je, kao direktor fotografije, snimio i "Linkolna", "Park iz doba jure", "Indijanu Džonsa" i "Ratnog konja". Kada je riječ o talentu i radu, on smatra da je za uspjeh jednako važno i jedno i drugo.

- Nema uspjeha bez talenta, ali nema ga ni bez rada. Snimanje filmova je posao, ali to je istovremeno velika strast. Kad biste samo znali kolika! Kao i za svaki drugi posao, morate imati i određene predispozicije, ali kada krećem u snimanje, meni je najvažnije da imam dobru filmsku priču - kazao je Kaminski.

Ovaj značajan umjetnik iz svijeta filma prisjetio se i rada sa Spilbergom.

- Bio sam mladi filmski stvaralac i napravio sam film s Dajanom Kiton. Do tada sam snimio možda od šest do osam filmova. Stivenu se to svidjelo, dopala mu se fotografija, kako sam radio, filmičnost priče. Zadovoljstvo je raditi s njim, on je nevjerovatan režiser - kazao je Kaminski.

U takmičarskom programu četvrtog dana trebalo je da budu prikazani filmovi "Postavka", "Nakon zime" i "Naša loša zima", dok je koncert grupe "Mahala raj banda" bio rezervisan za muzički dio festivala.

Poštovanje

Za filmove Emira Kusturice Januš Kaminski je kazao da su nevjerovatni i čudesni.

- On u svojim filmovima kombinuje humor i realnost, sarkazam i tragediju ovog neobičnog prostora. Kusturičini filmovi i ideje odlično komuniciraju širom Evrope, a popularni su i širom svijeta. Volim njegove filmove, zbog toga sam i došao ovdje, jer poštujem i njega i njegov rad - istakao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana