Kustendorf mijenja Balkan

Cvija Mrkonjić
Kustendorf mijenja Balkan

Mokra Gora - "Kustendorf" je vrlo važan festival za ovaj prostor i on će iz godine u godinu rasti i postajati sve značajniji. Emir Kusturica davno je prestao biti samo reditelj. On je sada onaj koji pomjera stvari, utiče na politička i društvena zbivanja te aktivno mijenja sliku Balkana.

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" reditelj i muzičar Nikola Kolja Pejaković, koji će nastupiti sa "Grobovlasnicima" u okviru predstojećeg Devetog međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf".

Festival počinje sutra uveče svečanim otvaranjem u 19 časova na Mokroj gori, nakon čega će biti prikazan film "Priča nad pričama" Matea Garone, a u okviru programa "Savremene tendencije". Reditelj će održati i radionicu, a potom slijedi zabava uz "Reinkarnejšn".

U subotu će početi prikazivanje filmova iz takmičarskog programa, a veče će završiti uz svirku "Kolje i Grobovlasnika".

- Nisam nikad bio na "Kustendorfu" pa čak ni u Drvengradu. Ne znam ni u kom prostoru tačno sviramo, ali to će sigurno biti žestoka svirka i uživanje kako za nas, tako i za publiku - kazao je Kolja i najavio da na proljeće ili ljeto planiraju i nastup u Banjaluci.

I ove godine u Drvengrad će se sjatiti glumci i muzičari, ali i brojni nadareni studenti filmskih škola iz cijelog svijeta, a festival će činiti više programskih cjelina.

Od oko 400 kratkih igranih i animiranih filmova prijavljenih za učešće na festivalu selektor takmičarskog dijela Dunja Kusturica za glavni program festivala izabrala je sedamnaest filmova. Mladi i afirmisani reditelji iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Španije i Srbije boriće se za jedinstvene nagrade "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje".

Ovogodišnji takmičarski program karakteriše to što je većina autora iz istočnih zemalja te veće prisustvo žena autora, a Dunja Kusturica ističe da se prilikom selekcije vodila estetikom i rodoljubivošću.

- Nit koja povezuje filmove u ovogodišnjoj selekciji sadržana je u činjenici da se autori više bave psihološkim portretisanjem likova i njihovim unutrašnjim previranjima nego spoljnim okolnostima koje određuju događaje - istakla je Kusturica.

Naglasila je da su teme kojima se bave mladi autori univerzalne, od porodičnih i ljubavnih odnosa, odrastanja, preko emigracije, sukoba između tradicionalnog i modernog svijeta, invazija na privatni život u današnjem društvenom sistemu.

"Ako jednom vidiš Mariju" Ivane Anastasovske, "Artun" Gudmundura Arnara Gudmundsona, "Grad" Maše Šarović, "Ruža vetrova" Koste Ristića te "Namo" Salaha Salehija samo su neka od ostvarenja koja su se našla u takmičarskom programu.

U okviru ovogodišnjeg "Kustendorfa" mladi akademski slikar Marko Kusmuk iz Pala imaće priliku da predstavi svoje radove. Njegovu 11. po redu samostalnu izložbu u nedjelju u Andrićgradu otvoriće režiser Emir Kusturica. Kusmuk će likovnoj publici u Višegradu predstaviti 30 slika, ulja na platnu iz ciklusa "Lica i naličja", velikog formata, koje su nastale u posljednje tri godine.

Koncerti domaćih i stranih muzičkih grupa i ove godine upotpuniće festival, koji traje do 27. januara.

Nova programska cjelina

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", pored već ustaljenih programa, takmičarski, "Savremene tendencije", "Retrospektiva velikana", ove godine ima novu programsku cjelinu pod nazivom "Dekolonizovanje filma", a po ideji Dunje Kusturice. U okviru ovog programa biće prikazani dokumentarni filmovi "Njemačka mladost" Žan-Gabrijel Perija, "Kapetan Tomas Sankara" Kristofa Kupelina i "O nasilju" Jorana Huga Olsona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana