Kustendorf: Ljubav prema stvaranju filma

Aleksandra Madžar
Kustendorf: Ljubav prema stvaranju filma

Mokra Gora - Drugi dan festivala na najvišem nivou umjetnosti Kustendorfu obilježila je projekcija filma Fransoa Ozona "Mlada i lijepa", poslije koje su producenti filma Erik i Nikolas Altmajer održali radionicu sa radoznalim studentima.

Mladi poklonici sedmoj umjetnosti, koji imaju čast da prisustvuju ovom festivalu, imali su u nedjelju uveče priliku da kroz priču braće Altmajer upoznaju mehanizme proizvodnje filmova u Francuskoj.

Ovi producenti dovoljno otvoreni za saradnju i razgovor sa publikom nisu imali tabu tema, pa su se u razgovoru dotakli pitanja adolescentskih, seksualnih, porodičnih odnosa i prostitucije.

- Neki producenti imaju povjerenja u filmske autore, daju im odriješene ruke i ne uključuju se u stvaralački proces. Volimo da radimo sa osnovnim elementima. Učestvujemo u razvoju scenarija od samog početka, od nivoa tritment. Zbog toga se na neki način zaljubljujemo jedni u druge - podijelili su svoje iskustvo sa publikom braća Altmajer.

Kada je riječ o njihovom načinu otkrivanja kvalitetnih scenarija i autora, oni kažu da je za tu misteriju čitavog procesa pravljenja filma ključno izabrati osobu sa pričom koja odgovara njenom karakteru.

Nikolas Altmajer ukazao je na značaj autentičnosti i iskrenosti u procesu rada.

Mlade scenariste i režisere savjetovali su da ne nude producentima razvijene i završene scenarije, već da ih umjesto toga predstave kao kratke i koncizne ideje.

"Kabare"

Trećeg dana festivala u prijepodnevnim časovima prikazan je film "Kabare" režisera Boba Fosija. Radnja filma prati priču o Brajanu, diplomcu Kembridža, koji se doseljava u Berlin nedugo prije dolaska nacista na vlast. On biva opčinjen raskalašnom dekadencijom svijeta u koji je stupio, naročito kabaretskim predstavama u jednom noćnom klubu. Sa vajmarskim Berlinom upoznaje ga pjevačica iz tog kluba Seli Bouls.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana