Kustendorf: Film ujedinio svjetske umjetnike

Aleksandra Madžar
Kustendorf: Film ujedinio svjetske umjetnike

Mokra Gora - Premijera domaćeg filma "Mali Budo" reditelja Danila Bećkovića obilježila je peti dan festivala "Kustendorf".

Scenario za ovaj film, koji je publici na Mokroj gori prikazan juče, Bećković je napisao zajedno sa Dimitrijem Vojnovom, a naslovna uloga povjerena je mladom glumcu Petru Strugaru, koji se proslavio ulogom Moše Marjanovića u "Montevideu". Radnja prati priču o Malom Budi koji se seli u Beograd. On je si­n podgoričkog hirurga koji nije baš na dobrom glasu. Očeve prijateljsko-rođačke veze ubaciće ga u kovitlac crnohumornih dešavanja koja na duhovit način dočaravaju prvi susret jednog osamnaestogodišnjaka sa prestonicom. U glumačkom ansamblu su Sergej Trifunović, Petar Božović, Tihomir Stanić, Andrija Milošević, Milorad Kapor i drugi.

Osim ove premijere, još jedan kreativan dan na festivalu upotpunio je i italijanski reditelj Paolo Serantino, koji je održao radionicu učesnicima. Iako se bliži kraj ovog važnog kulturnog događaja, koji je okupio holivudske zvijezde, oduševljenje gostiju i učesnika je na zavidnom nivou.

Domaćin Emir Kusturica iskoristio je priliku da svoje goste odvede u obilazak Andrićgrada. Slavni meksički režiser Giljermo Arijaga rekao je da mu je izuzetna čast što ga je Kusturica pozvao na "Kustendorf".

Govoreći o impresijama iz Andrićgrada, Arijaga je istakao da ovaj grad od kamena i vizuelno i svojim duhom ujedinjuje i različite konfesije i kulture.

- Do prije nekoliko godina bili smo zabrinuti šta se na ovim prostorima zahvaćenim ratom dešava. Ono što vidim u Drvengradu i Andrićgradu je pokušaj pacifikacije i pomirenja, što me izuzetno raduje - dodao je Arijaga.

Mladi filmski autori, čiji filmovi učestvuju u takmičarskom dijelu programa, u pratnji domaćina Emira Kusturice takođe su posjetili Andrićgrad i vozili se brodom "Lotika" ispod lukova ćuprije na Drini.

Nagrade

Svečana ceremonija zatvaranja festivala, kada će se najboljima dodijeliti nagrade, biće održana večeras u 21 čas. Priznanja će biti uručena najboljim ostvarenjima mladih režisera i to "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje". Na programu posljednjeg dana festivala su predavanje Emira Kusturice, radionica Jurija Bikova, kao i projekcija filma "Kosma" Sonje Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana