Kustendorf: Autori komuniciraju kroz svoje filmove

Priredila: Aleksandra Madžar
Kustendorf: Autori komuniciraju kroz svoje filmove

Mećavnik - Francuskom reditelju Žaku Odijaru uručena je Nagrada za buduće filmove, uz kratak omaž priređen u bioskopu "Prokleta avlija", nakon čega je slavni sineasta održao radionicu za studente i mlade autore u Drvengradu.

Uručujući Odijaru nagradu, reditelj Emir Kusturica istakao je da je Odijar na istoj liniji borbe za autorski film kao i festival "Kustendorf". Odijar je zahvalio na nagradi, dirnut jedinstvenim priznanjem, koje je "specijalno jer dolazi od Kusturice".

- Vidjeli smo mnogo dobrih filmova od ovog čovjeka. Uzgred, čime se baviš ovih dana - upitao je Odijar Kusturicu.

Slavni Francuz istakao je da su se na "Kustendorfu" okupili svi oni koji vole film.

- Imam osjećaj da autori komuniciraju kroz svoje filmove. Vjerujem da ovdje ima najviše studenata. Nadam se da ćete praviti dobre filmove - rekao je Odijar nakon uručenja nagrade.

Tokom radionice govorio je o svom filmu "Dipan" nagrađenom prošle godine "Zlatnom palmom" u Kanu, o radu sa naturščicima, muzici, političkim porukama svojih ostvarenja, rimejkovima koje bi volio da snimi.

Ispričao je da je ideju za "Dipan" dobio je prije četiri-pet godina tokom snimanja "Proroka" i želio je da snimi nešto drugačije, sa glumcima koji nisu Francuzi, jer kada pogleda kroz prozor svog stana u Parizu, kako kaže "ne vidi samo bijelce".

Odlučio se za priču o nekadašnje vojniku, mladoj ženi i djevojčici koji se pretvaraju da su porodica, kako bi pobjegli iz građanskog rata u Šri Lanki i završavaju u stambenom bloku nadomak Pariza.

- Pitao sam se kako ću snimati sa njima kada ne govorim tamilski, ali sam shvatio da nije potrebno da ih razumijem da bih snimio film. Trebalo je samo da im vjerujem, da vjerujem njihovom pogledu - rekao je Odijar, dodavši da mu je glavni "glumac" u jednom trenutku rekao da je "priča filma zapravo priča njegovog života".

Zajednica iz Šri Lanke koja živi u Parizu je na početku bila nepovjerljiva prema Odijaru i filmu, ali zapravo su kasnije bili zahvalni što je ispričao njihovu priču.

Reditelj je rekao i da voli filmove u kojima tišina govori više od riječi, kada čovjek i žena komuniciraju bez riječi. Na pitanje kom žanru pripada "Dipan", Odijar je odgovorio da ne zna.

- Kao gledalac mogu da prepoznam kakav će film biti, pa onda promijenim replike i napravim od njih nešto drugo. Igrao sam se sa žanrom, film počinje kao ratni, onda se pretvara u dokumentarni film o imigrantima, pa u geto film, a zatim postaje ljubavna priča - objasnio je Odijar.

Režiser kaže da kada počinje rad na filmu, ne kreće od socijalnih i političkih elementa, jer oni ne daju formu, potrebno mu je nešto realno. Dodao je i da kao scenarista razmišlja prvenstveno o tipu junaka, a zatim i tome šta će njega napraviti junakom u očima gledalaca.

Odijar je rekao i da bi volio da snimi rimejk filmova "Finger" i "Honedžmoon Killers", i podsjetio da u SAD rade rimejk njegovog ostvarenja "Prorok", ali da ga to "ne zanima".

Ovaj film posjetioci su imali priliku da pogledaju juče ujutru u okviru programa "Retrospektiva velikana".

Poslijepodne je bilo rezervisano za film "O nasilju" Jorana Huga Oslona, a u 17 časova trebalo je da bude prikazan film Paola Sorentina "Mladost". Poslije napornog i kreativnog dana učesnici, gosti i posjetioci trebalo je da uživaju u koncertu Adama Stinga.

Izložba "Lica i naličja"

Izložba slika akademskog slikara Marka Kusmuka pod nazivom "Lica i naličja" otvorena u galeriji "Lubarda" u Andrićgradu.

- Ovo je za mene velika stvar jer je Emir Kusturica izrazio želju da sa svojim slikama propratim "Kustendorf" i da moja izložba bude sastavni dio tog festivala - rekao je Kusmuk.

Program za utorak

(satnica)

- 10. 30 "Adelhajd" František Vlačil

- 14 "Nemačka mladost" Žan-Gabrijel Perio

- 17 "Blago" Korneliju Porumboju

- 21 takmičarski program

- 24 koncert orkestra Dejana Lazarevića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana