Kusta i djeca igraju fudbal pod platanima

Ratomir Mijanović
Kusta i djeca igraju fudbal pod platanima

Trebinje - Trg slobode u Trebinju juče je ponovo oživio zahvaljujući kamerama, statistima, ali i desetinama znatiželjnika koji su posmatrali nastavak snimanja filma "Na mliječnom putu" reditelja Emira Kusturice.

Filmska ekipa vrijedno je radila cijeli dan pod krošnjama stoljetnih platana, a Kusturica, koji tumači glavni lik, obučen kao monah snimao je scene sa djecom statistima. Proslavljeni reditelj neumorno je igrao fudbal sa oduševljenim mališanima.

Poznat po preciznosti i perfekciji na filmskom setu Kusturica je ponavljao scene koje je snimio prije gotovo godinu, kada je i počeo rad na ovom igranom ostvarenju, takođe na jugu Republike Srpske. Često pogleda uprtog u nebo, on je u potpunosti koncentrisan na svoju filmsku rolu.

Dok pojedine scene snimaju i po nekoliko puta, kamere se gotovo ritmično podižu i spuštaju, a pauze kratko traju. Međutim, strpljenje ne izdaje Kusturicu i njegovu ekipu, ali ni sve ostale učesnike. Čak i slučajni prolaznici pažljivo posmatraju svaki detalj.

Snimanje će poslije 28. juna biti nastavljeno u blizini srednjovjekovnog grada Klobuk.

- Tu će biti postavljena kuća Božovića u kojoj živi ljepotica koja se zaljubljuje u monaha, a kasnije njih oboje proganjaju trojica plaćenika sveteći se domaćinu. Najvažnije od svega je da je film "Na Mliječnom putu" priča o ratu, ali u suštini govori o čovjeku i njegovoj duhovnosti - kaže Kusturica.

Riječ je o ostvarenju koje je podijeljeno u tri dijela: priču o zmiji, priču o ljubavi i priču o monaštvu. Film, kako je ranije rekao Kusturica, nosi poruku da "ako ne bude dobrote, jednog dana neće imati šta da okreće zemljinu osu".

Priča o zmiji prati čovjeka kome metak probija manjerke koje nosi na magarcu. Iz toga poteče mlijeko na kamen i on dok čeka da se smiri pucnjava primijeti kako zmija pije to mlijeko. Interesantno je da se ona kasnije stalno vraća na isto mjesto i pije mlijeko. Dok se približava kraj rata, sada već velika zmija omota se oko junaka filma. Kada se on oslobodi i dođe u selo vidi da su tamo svi ubijeni pa se ispostavlja da ga je naizgled opasna životinja spasila.

U Trebinje će početkom jula doći slavna italijanska glumica Monika Beluči i srpska glumica Sloboda Mićalović, koje su dio filmske ekipe.

Statisti

U snimanju filma učestvuju i brojni statisti sa juga Republike Srpske.

- Vjerujte da sam se prijavio da budem statista iz čiste znatiželje. Htio sam da iz prve ruke vidim kako Emir Kusturica snima film - kaže jedan od trebinjskih statista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana