Kulturno nasljeđe ne poznaje granice

Aleksandra Madžar
Kulturno nasljeđe ne poznaje granice

Banjaluka - Industrijski pejzaži iz likovne zbirke Josipa Broza Tita, koje je često poklanjao, ali i dobijao, pokazuju da je bivši predsjednik SFRJ umjetnost koristio kao jako propagandno oružje, ali i da je bio veliki mecena stvaralaca socrealističkog pravca.

Istakla je ovo na predavanju u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske autor aktuelne postavke "Umjetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita" Ana Panić.

Ovim predavanjem, koje je u utorak okupilo mnogobrojne posjetioce u Muzeju savremene umjetnosti RS, obilježeni su "Dani evropske baštine".

Panićeva je rekla da je pejzažima u Titovoj zbirci prikazivana šarolikost Jugoslavije, ali i njena ujedinjenost u različitostima.

- Za postavku izložbe izabrano je 46 slika i 10 grafika iz Titove zbirke, na kojima su prikazane brojne fabrike i motivi socrealističkog perioda - objasnila je Ana.

Pokušali su, kako kaže, da motive sa izložbe stave u novi kontekst, odnosno da vide koliko je socijalističko industrijsko nasljeđe danas polazište za savremene umjetnike. - Znamo da su te fabrike sada uglavnom napuštene i da to socijalističko nasljeđe nije dobro vrednovano - dodala je Panićeva.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture RS Milica Kotur rekla je da kulturno nasljeđe ne poznaje granice, ali da određeni mikroprostori imaju svoju kulturnu specifiku, koja i jeste ono što treba prikazati na manifestaciji "Dani evropske baštine", koja se obilježava u okviru aktuelne izložbe "Umjetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita".

- Svaka zemlja prikazuje svoje kulturno nasljeđe i putem te raznolikosti dobijamo bogatstvo evropske kulture - rekla je Koturova.

Da se na ovaj način može pokazati kako industrijska baština može biti iskorišćena u kontekstu istorije umjetnosti i da je nasljeđe socrealizma na određen način zaboravljeno ili zanemareno, naglasila je direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

- Sa druge strane, osim ideologije, ono predstavlja i važan humani aspekt prikaza prosperiteta društva koje napreduje - dodala je Vujkovićeva.

Ona je istakla dobru saradnju Muzeja savremene umjetnosti sa Muzejom istorije Jugoslavije, koji je posljednjih godina značajno modernizovao koncepciju svog rada i izlagački program.

Film o Titu

Nakon izlaganja autorskog tumačenja, prikazan je i kratak film o Memorijalnom centru "Josip Broz Tito" autora Ištvana Bodžonija, koji ujedno govori i o nastanku Muzeja istorije Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana