Kulturno-modna manifestacija "Creative & Fashion Industry" otvorena u Banjaluci

Milanka Mitrić
Kulturno-modna manifestacija "Creative & Fashion Industry" otvorena u Banjaluci

Banjaluka - Modnom revijom dizajnera Marka Fehera u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci večeras je otvorena prva kulturno-modna manifestacija "Creative & Fashion Industry".

Feher je kazao da je riječ o nastavku njegove kolekcije, koju je započeo u Holandiji, u Mastrihtu, gdje je deset dizajnera iz cijele Evrope radilo zajedno na projektu, kojim su pričali o buntu koji osjećaju prema Evropi, i o buntu uopšte.

- Tamo sam pričao o tome kako smatram da je Bosna loše tretirana od strane Evropske unije, sada ovdje pričam kako mi loše tretiramo jedni druge, pa zato nas i drugi tretiraju tako - kazao je Feher i dodao da će kolekcija biti šira, te da je ovo u stvari njen prvi dio.

Prema njegovim riječima, ovakvi događaji su bitni, prije svega da ukažu na neke važne faktore koje treba poboljšati. Kako je rekao, je geografski položaj BiH idealan i mogli bismo da radimo više nego što trenutno radimo, te samim tim i imamo više.

- Prezatvoreni smo, modu doživljavamo isključivo kao umjetnost, a ne privrednu granu, a moda zapravo jeste privredna grana. Uzmimo samo za primjer jednu Britaniju koja godišnje zarađuje milijarde ili Španiju. A i mi imamo idealne uslove da to radimo. Imamo savršena polja koja vape prazna, na kojima se ne uzgaja ni lan ni bilo šta drugo. Mnogo gubimo. Ovo nije veče gdje ja treba da prikažem nešto lijepo, što će neko sutra da kupi, ovo je veče da ja iskažem svoj bunt, da kažem šta mi smeta, šta me nervira i šta možemo drugačije. To bi trebalo tako da funkcioniše, treba da uvažimo i čujemo jedni druge, a ne da osporavamo jedni druge - zaključio Feher.

Iste večeri predstavljen je i novi brend muških i ženskih torbi "Šurlan Bags - Art of Choice" zajedno sa odjevnim komadima grčke dizajnerke Katerine Vamvake i njenog brenda "gaffer&fluf".

"Šurlan Bags - Art of Choice" je prva modna kolekcija kompanije MODA d.o.o. iz Banjaluke. Ova kompanija od 1986. godine u svijetu mode djeluje na međunarodnom nivou, kroz proizvodnju i izvoz širokog asortimana visokokvalitetnih proizvoda od kože. Iza ovog brenda stoje Nikola Šurlan i Dragan Balaban.

Prvo veče zatvoreno je promocijom dizajnerke iz Zagreba Morane Krklec i istoimenog brenda odjeće, koji je na hrvatskoj modnoj sceni prisutan već više od 10 godina.

Ona je predstavila aktuelnu kolekciju  za ljeto/zimu ove godine, a istakla je da joj je drago što je imala priliku da učestvuje na ovakvom događaju.

- Bitno je svako predstavljanje, i važno je učestovati na ovakvim događajima, gdje možemo da predstavimo svoj rad, a i da pružimo podršku ljudima koji su se odlučili na poduhvat organizacije jednog ovakvog događaja - rekla je ona.

kako dodaje, vrata mnogima su danas širom otvorena  i samo treba biti spreman u pravom trenutku.

- Treba biti spreman napraviti neke korake, truditi se i raditi - dodala je ona.

Nakon revija, u okviru "Showrooma" posjetioci su imali priliku da vide radove dizajnera iz regiona, ali i umjetnika iz Banjaluke koji se bave izradom nakita i predmeta od kože.

Drugo veče manifestacije sutra u 20 časova započeće revijom poznate dizajnerke Nevene Ivanović i njenog brenda "Neo dizajn" iz Beograda. Ivanovićeva će u Banjaluci premijerno predstaviti treće izdanje kolekcije "Okineo".

Nakon njene revije biće održana revija dizajnerke Mirande Kaludis iz Ciriha, koja će svoju kolekciju predstaviti zajedno sa dizajnerkom Ninom Jun, takođe iz Ciriha. Drugo veče i revijski dio programa zatvoriće kreacije dizajnerke Mare Danz, takođe iz Ciriha. Ona će se predstaviti kolekcijom "Ako nas ne pustite da sanjamo, nećemo vas pustiti da spavate".

"Showroom" drugog dana biće otvoren u 17 časova, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana