Kulturnjaci u minusu 1.700.000 maraka

Aleksandra Madžar
Kulturnjaci u minusu 1.700.000 maraka

Banjaluka - Napravili smo preliminarnu procjenu štete u institucijama kulture koje je pogodila poplava i ona je vrlo skromna u ovom momentu – 1.700.000, a procjena je rađena u trenutku vanredne situacije.

Rekla je ovo pomoćnik ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat Vujanović na sastanku direktora regionalnih muzeja održanom juče u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

- Sastali smo se direktorima da vidimo šta se desilo u pogledu šteta u poplavljenim područjima. Muzejska djelatnost mora se pripremiti za odbranu od bilo koje štete.  Da bi se to desilo mi ćemo sad da ažuriramo sve njihove pravilnike. Moramo napraviti plan kako bi se u budućnosti otklonilo što više posljedica od stradanja ne samo objekta već i muzejskih zbirki i fondova koji su godinama skupljani i čuvani - istakla je Soldat Vujanović.

Na sastanku je bio i direktor Regionalnog muzeja Doboj Nebojša Dragojlović koji je sa svojim radnicima uspio spasiti kompletnu stalnu postavku za samo petnaest minuta.

- Poplavljena šteta je 0, kad kažem to mislim da nijedan dokument nije uništen, a što se tiče materijalne štete ona je znatna. Mi nemamo pravilnik za funkcionisanje u takvim situacijama i nadam se da će i ovaj sastanak doprinijeti sistematizaciji i usmjeravanju nas kao stručnjaka i uopšte institucija za funkcionisanje u takvim uslovima - kazao je Dragojlović.

Domaćin sastanka direktor Muzeja RS Nada Puvačić istakla je da je potrebno napraviti plan aktivnosti kako da se reaguje u vanrednim okolnostima.

- Obaveza  u mirnoj situaciji je obilazak depoa, redovni kontakti, procjena rizika i vlage. U svijetu postoji niz institucija koje su već apsolvirale sve teme kada su u pitanju vanredne situacije. Nas je zatekla, iako su ljudi dobro reagovali - objasnila je ona.

Muzej Republike Srpske treba da napravi timove, jer su, kako kaže Puvačićeva, kadrovski najjači.

- U timovima treba da budu kustosi, restauratori, konzervatori, preparatori da obiđu teren i vide u kakvom se stanju nalaze ustanove koje su bile poplavljene. Ako nemamo opremu, mjerače temperature, obučene ljude, onda je instiktivno reagovanje jedini način da se nešto spasi - smatra Puvačićeva.

O ovoj temi govorila je v.d. direktora Muzeja savremene umjetnosti RS i predsjednik nacionalnog komiteta ICOM u BiH Sarita Vujković.

- U ovoj situaciji je jako važno da se međunarodna stručna javnost obavijesti o svemu što se desilo tokom poplava u našoj zemlji i šteti koja nas je zadesila. Organizacija ICOM ima stalno radno tijelo Savjetodavni muzejski komitet koji se nalazi pri UNESCO-u u Parizu. Planirali smo regionalnu muzejsku radionicu koja bi bila vezana za pitanje vanrednih situacija i što može da se desi u budućnosti - kaže Vujkovićeva.

Knjiga u Noći muzeja

Tradicionalna međunarodna manifestacija "Noć muzeja" biće održana sutra u Muzeju RS u Banjaluci. Svi učesnici i posjetioci mogu donijeti po jednu knjigu iz kućne biblioteke koje će Muzej RS dostaviti bibliotekama u poplavljenim područjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana