Kulturni pejzaži muzejskog blaga

M. P. - S. Ta.
Kulturni pejzaži muzejskog blaga

Prijedor, Banjaluka - Vajarskom radionicom za djecu sa poteškoćama u razvoju Muzej Kozare u Prijedoru obilježio je 18. maj, Međunarodni dan muzeja, a ova institucija, kao i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzej Republike Srpske u Banjaluci se interesantnim programima spremaju za obilježavanje Evropske noći muzeja, 21. maja.

Tako će zainteresovani u Muzeju savremene umjetnosti RS od 20 do dva časa iza ponoći moći pogledati aktuelne izložbe i to "Novu religiju" Dejmijena Hersta i "Povratak na Mjesec. Kratka istorija budućnosti", dok je u Kamenoj zgradi u tvrđavi Kastel postavljena izložba "Na putevima modernizma. Misirlić, Simić, Ćurić i Štaljo".

Muzički program u Muzeju savremene umjetnosti RS počinje koncertom benda "The Best Beat" iz Beograda, koji predstavljaju tribjut bend kultnim "Bitlsima", a nastavlja se DJ setom domaćeg dvojca "Gents" i nastupom britanskog Dj-a Hamiltona.

U okviru manifestacije, koju su podržali festival "Egzit", kompanije "m:tel" i "Molson kors", kao i "British Council", američka ambasada u BiH uz Ministarstvo prosvjete i kulture RS i grad Banjaluku, biće dodijeljene nagrade učenicima koji su slali radove na konkurs "Kako izgleda vaša budućnost?".

Muzej Kozare u Prijedoru za svoje sugrađane u Noći muzeja pripremio je izložbe: "Stari zanati", "Tragovi naših predaka" i "Kozara, spomenik slobode", te muzički program za koji je zadužen džez sastav iz Banjaluke "Moondance".

Muzej RS

Muzej Republike Srpske će i ove godine uz podršku Hipo Alpe Adrija banke a.d. Banjaluka obilježiti Noć muzeja. Program počinje 21. maja od 18 časova, a kreiraće ga 120 učesnika, školske djece, studenata i prijatelja muzeja. Posjetioci će imati priliku da razgledaju sve postavke muzeja, među kojima i izložbe "Nebeski lovci", "Kićenje" i "Zmijanjski vez" uz stručno vođenje, te da učestvuju u kreativnim radionicama i bazaru, a za muzički dio zaduženi su Gradski tamburaški orkestar, te Albert Savić i "The Invisibles".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana