Kultura opstaje i u najtežim vremenima

Milanka Mitrić
Kultura opstaje i u najtežim vremenima

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni festival malih scena i monodrama u Istočnom Sarajevu, svoje 25. izdanje doživio je u pandemiji, a od samih početaka održava isti cilj – da njeguje duh pozorišta kakva god vremena bila.

Jubilarno izdanje festivala ove godine zbog pandemije virusa korona održava se u manjem obimu, te je tako planirano da tokom tri dana budu odigrane tri predstave i tri monodrame, a prvi put publici je omogućeno da glasa, odnosno da izaberu najbolju predstavu i monodramu, te da pogleda predstave onlajn, s obzirom na to da je broj posjetilaca ograničen na 30.

Festival je otvoren monodramom “Edit Pjaf”, autorskim projektom Đurđe Vukašinović. U pitanju je kabaretska predstava, posvećena francuskoj šansonjerki Edit Pjaf, i kroz muziku, igru i pjevanje prikazuje njen lik, djelo i njenu sudbinu.

- Kabaretska predstava je moja master predstava, tačnije druga verzija moje master predstave koja je imala premijeru 14. februara. I to je bio spoj više oblika teatara - rekla je Đurđa Vukašinović.

Iste večeri odigrana je predstava “Savršen proizvod” Bosanskog narodnog pozorište Zenica rađena po tekstovima “Meso” Lane Šariš i “Zanat gospođe Vorn” Bernarda Šoa, a u režiji Miroljuba Mijatovića.

Direktor festivala Mladen Janković objasnio je da i u najtežim vremenima, kultura ne smije da stane, te da je organizacioni odbor donio odluku da i ove godine festival bude održan.

Predstave će biti prikazane na “Jutjub” kanalu i “Fejsbuk” profilu Kulturnog centra Istočno Sarajevo.

- Predstave su sve iz BiH. Izabrao sam tri predstave tri domaća narodna pozorišta. Gledao sam, kao selektor, da predstave budu aktuelne i mislim da će publika uživati - naveo je selektor festivala Ljubo Božović.

Ovu pozorišnu smotru otvorila je pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

- Ako znamo da je ovaj festival nastao u vrijeme kada je našem narodu bilo izuzetno teško i da je u to strašno ratno vrijeme gajio dušu, njegovao duh naroda slaveći život, onda me ne iznenađuje da je i ove godine zasijao u svom punom sjaju - objasnila je Đakovićeva.

Festival će biti zatvoren večeras, a od 18 časova biće odigrana monodrama “Zašto baš on”, koju režira i u kojoj igra Jelica Kovačević,  dok će u 20 časova biti odigrana predstava “Izgubljeni u Bruklinu” Narodnog pozorišta Republike Srpske, u režiji Vladimira Đorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana