Kultni strip “V kao Vendeta” slavi 40 godina: Rat anarhista i fašista u postnuklearnoj Evropi

Branislav Predojević
Kultni strip “V kao Vendeta” slavi 40 godina: Rat anarhista i fašista u postnuklearnoj Evropi

LONDON - Legendarni strip “V kao Vendeta”, koji je napisao slavni strip scenarista Alan Mur, a ilustrovao Dejvid Lojd, ovog mjeseca slavi 40 godina od prvog pojavljivanja u svijetu umjetnosti.

Prvobitno je objavljen u Britaniji, u periodu od marta 1982. do maja 1989. u crno-bijeloj verziji kao stalna serija u kratkotrajnoj britanskoj antologiji “Warrior”. Strip je kroz ograničenu seriju od deset izdanja “DC Commics” kompletiran 1989. godine postavši vrlo brzo kult koji je prevazišao granice stripa i literature.

Mur je kreirao mračnu distopijsku i postapokaliptičnu verziju istorije bliske budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva devedesetih, kojoj je prethodio nuklearni rat tokom osamdesetih koji je razorio najveći dio planete. Kriptofašistička politička partija je istrijebila svoje protivnike u koncentracionim logorima i vlada zemljom kao policijska država sa potpunom kontrolom nad stanovništvom, nemilosrdno gušeći svaki trag individualnog otpora i stava. Stripovi prate naslovni li­k, misterioznog, anarhističkog revolucionara poznatog pod nadimkom B, maskiranog u masku Gaja Foksa. On počinje pažljivo razrađenu i teatralnu revolucionarnu zavjeru da sruši fašističku državu i ubijedi narod da napusti fašizam u korist anarhije, inspirišući mladu ženu Evi Hemond da bude njegova štićenica. Dva suprotstavljena politička gledišta anarhizma i fašizma dominiraju pričom, a Mur je objasnio misteriju u vezi sa glavnim junakom.

- Svjesno sam glavni lik osmislio kao enigmu, jer nisam želio da govorim ljudima šta da misle, već da razmišljaju svojom glavom uzimajući u obzir neke ekstremne događaje koji su se ponavljali kroz istoriju - rekao je Mur.

U SAD je prodato više od 500.000 primjeraka grafičkog romana do 2006. godine, a “Vorner braders” objavio je istoimenu filmsku adaptaciju, koju su napisali i koproducirali braća/sestre Vačovski 2005. godine, ali koja nije dobila Murov blagoslov jer su promašili skoro svaku poentu stripa.

- Film je pretvoren u parabolu iz Bušovog doba od strane ljudi koji su previše plašljivi da bi postavili političku satiru u svojoj zemlji. To je osujećena i frustrirana i uglavnom impotentna američka liberalna fantazija o nekome s američkim liberalnim vrijednostima, o čemu se ne govori u stripu “V za Vendetu” . Radilo se o fašizmu, o anarhiji, o Engleskoj - objasnio je Mur.

Ipak, relativan uspjeh filma, uz stalni rast kulta, originalnog predloška novim izdanjima grafičke novele, pretvorio je “V kao Vendeta” u globalni fenomen pop kulture uz ogroman uticaj na nove generacije publike.

Čak su i “Anonimusi”, čuvena hakerska grupa, usvojili masku Gaja Foksa kao svoj simbol.

- Bio sam prilično ponosan kada sam gledao vijesti o demonstracijama ispred sajentološkog štaba, kada su se odjednom na snimku našli demonstranti koji nose maske iz “V kao Vendeta”. To mi je prijalo uz topli mali osjećaj oko srca - naveo je jednom prilikom Mur.

U svjetlu aktuelnih dešavanja u Ukrajini, brojnih prijetnji nuklearnim ratom i histerične cenzure svega i svačega u “demokratskim” medijima i državama, čini se da Mur nije pisao fikciju, već je samo omašio u nekoliko decenija odvijanja svoje distopijske vizije.

Domaća izdanja

Strip “V kao Vendeta” je originalno objavljivan u periodu od 1982. do 1985, da bi “DC” 1998. reprintovao ono što je objavljeno do tada i kasnije izdao nastavak, odnosno završetak ove priče. Za domaće tržište ovaj strip je prvi put objavila izdavačka kuća “Beli put” 2006. godine, da bi ga 2019. godine ponovo objavila “Čarobna knjiga” u velikom formatu tvrdih korica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana