Kultni strip “Ratovi Džordža Lukasa” na srpskom jeziku: Priča o geniju koji je promjenio pop kulturu

Branislav Predojević
Foto: G.S.

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Lokomotiva”, objavila je na srpskom jeziku kultni francuski grafički roman “Ratovi Džordža Lukasa”. U pitanju je putovanje dva majstora stripa Rene Roša i Lorana Hopmana kroz ogromnu kreativnu i emotivnu močvaru iz koje će nastati remek-djelo koje će zauvijek promijeniti sedmu umjetnost.

Studiozno vjeran istorijskoj stvarnosti i pomno dokumentovan strip “Ratovi Džordža Lukasa”, donosi ep o buntovnom djetetu zaljubljenom u filmove, koje je postalo čudo Holivuda i nesalomivi vizionar pop kulture .

Vrhunsko istraživanje iza kulisa “Ratova zvijezda”, od bacanja početnih ideja na papir do košmarnog snimanja u kojem svađe između glumaca, tajne ljubavne veze i neuredne katastrofe prekidaju svakodnevni život. Rezultat je pravljenje vrhunske strip priče o uspjehu u bioskopu kroz odu čaroliji djetinjstva i autorskoj upornosti. Scenario je pisao Hopman koji je karijeru počeo kao novinar, više od 20 godina radio je kao specijalista za američku kinematografiju a pošto je veliki obožavatelj „Ratova zvijezda”, svoju pasiju pretočio je u scenario za grafički roman. Tražeći crtača, nakon duže potrage naletio je Rošove radove i po sopstevnim riječima se zaljubio na prvi pogled.

- Dugo smo tražili crtača za ovaj projekat. Proveli smo dosta vremena tražeći sve talente kako bismo pronašli umjetnika koji nije nužno obožavatelj, ali koji je dobro poznavao svemir „Ratova zvijezda” i koji je očito imao sve kvalitete koje smo tražili od dizajnera, posebno izražajnost. Cjelokupna selekcija je napravljena na veoma metodičan način, sa klasifikacijama crtača  posebno po žanrovima. I odmah smo se zaljubili kada smo naišli na Renevo djelo - rekao je Hopman.

Roš koji je godinama radio kao majstor za vizuelne efekte prije nego što se posvetio ilustraciji, kaže da je radio druge projekte na filmovima, kada je dobio sceanrio ali da je trebalo vrmena da sto odsto uđe u projekat

-Kada su me Loren i njegov urednik kontaktirali u martu 2020., dopao mi se scenario, ali još nije bio finaliziran, pa sam im rekao da mi se vrate kada bude gotov. Poslali su mi je u jesen 2020, pročitao sam  i dopalo mi se. Kada sam se sreo sa lično sa Loranom, lako smo našli  zajednički jezik na ljudskom nivou i dosta hemije, rekao je Roš.
Strip je originalno objavljen u oktorbru 2023. godine, uz sjajne reakcije publike i kritike, koje su po riječima Roša premašila sva očekivanja.

-Istina je da su neke od prvih povratnih informacija koje smo dobili prije objavljivanja stripa bile sjajne. Ipak, postao sam svesniji šta se dešava nakon objavljivanja, kada sam počeo da dobijam sve više ličnih poruka od čitalaca koji su mi pisali na mrežama i rekli da su na nekim stranicama bili sa suzama u očima. 

Posebno se sjećam poruke od djevojke koja mi je objasnila da su joj moji crteži  u “Ratovima”, vratili želju za crtanjem i tu sam shvatio da smo napravili dobru stvar, rekao je Roš.
Hopman je naglasio da ovo nije istraga filmske industrije, već duboko lična priča o ljudima koji su stvorili remek-djelo.

-Kao obožavatelj „Ratova zvijezda” , naravno poznajemo univerzum filmova, ali ono što nije previše ispričano je ljudska putanja projekta kroz Džordžove oči. Tu su problemi sa finansiranjima, koji je istorijski kontekst tog vremena, kako se film uklapa u taj kontekst. Šta rade njegovi prijatelji Kopola, Spilberg i društvo. Imamo priču o njegovoj supruzi Marsiji , koja je veoma važan lik i koja je dosta nepoznata široj javnosti jer je djelimično izbrisana iz istorije nakon njihovog razvoda. 

Svi ovi elementi su malo poznati i ako ih sve spojimo, dobijamo neku vrstu biografskog filma koji govori o ovoj nevjerovatnoj ljudskoj putanji u kojoj se svi mogu identifickovati-rekao je Hopman. Album je u tvrdom povezu sa 208 strana u boji.

NASTAVAK

Kraj  stripa je je otvoren i sam Hopman je najavio u jednom od intervjua da se sprema nastavak

- Rene uskoro počinje crtati 2. tom, koji nastavlja priču na mjestu gdje prvi tom prestaje. Osvrnućemo se na početke stvaranja “Indijane Džonsa” i snimanje filma „Imperija uzvraća udarac” . Priča je jednako zanimljiva. Bilo je to veoma, veoma komplikovano doba za Džordža koji će naići na ogromne poteškoće i rizikovati da izgubi sve. To je zapravo iznenađujuće, jer na kraju prvog toma imamo utisak da je uspio, da je gotovo nedodirljiv s uspjehom „Ratova zvijezda” , a zapravo će ludo rizikovati da postigne nezavisnost - rekao je Hopman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana