Kultni italijanski strip Nik Rajder ponovo izlazi: Povratak opasnog njujorškog detektiva

Branislav Predojević
Kultni italijanski strip Nik Rajder ponovo izlazi: Povratak opasnog njujorškog detektiva

RIM - Nik Rajder, njujorški detektiv i jedan od klasičnih “Bonelijevih” likova, koga je 1988. stvorio legendarni Klaudio Nici, vraća se na kioske u novim avanturama 23. novembra.

Edicija nazvana “Nik Rajder: Nove istrage” donosi nove epizode njujorškog detektiva, koje će biti objavljivane u klasičnom “Boneli” formatu sa 96 crno-bijelih stranica. Prva od novih avantura je naslovljena “Trideset godina kasnije” i napisao ju je sam Nici, uz crtež Đovanija Fregijerija. Među autorima serije biće scenaristi Davide Rigamonti i Đovani Eker i dizajneri Đovani Fregijeri, Mario Jani, Marko Fodera, Masimo Siprijani, Ivan Vitolo, Ivan Zoni i Rosario Raho. Naslovne stranice radi Rosario Raho. Nik Rajder je prvobitno objavljen 1988. godine i prvi je “Bonelijev” detektiv, kao i strip serijal krimi-žanra nakon brojnih vesterna i avanturističkih stripova. U njegovim avanturama scene krvi i seksa nisu bile strane, a svojim zapletima i nepredvidivošću ove epizode su držale pažnju čitalaca do samog kraja. Glavni junak se uklapa u standardni kliše iz poznatih policijskih filmova (“Francuska veza”, “Prljavi Hari”, “48 sati”) i serija (“Hill Street Blues” i “Homicida: Life on street”), naravno u poznatom razbarušenom palp viđenju “Boneli” produkcije.

 U glavnom junaku mnogi su prepoznali uticaj i najslavnijeg imena italijanskog vesterna Teksa Vilera, što nije čudno s obzirom na to da je Nici godinama bio vodeći Teksov scenarista. Rajder je detektiv na službi u Kriminalističkom odjeljenju njujorške policije. Njegova desna ruka je Marvin Braun, temperamentni crni policajac čiji lik fizički i po karakternim crtama podsjeća na Aksel Folija iz filma “Policajac sa Beverli Hilsa.” Njihov nadređeni je poručnik Art Rajan, iskusni policijski vuk koji je prošao mnogo toga. Džimi Garnet je tipičan primjer “kancelarijskog detektiva” i štrebera zaduženog za prikupljanje informacija i rad na kompjuterima. Važni likovi su i kapetan Filip Vans, šef Odjeljenja za ubistva koji ne odobrava Nikove metode tu je i Alfi, simpatični patuljak koji predstavlja Nikovog doušnika. Kako u svakom serijalu mora biti i ženskih likova, ističu se likovi Nikove vjerenice Violet, poznate novinarke, kao i Mari Ford, detektivke sa kojom je Nik nekoliko puta imao romansu. Sam Rajder je pozitivan tip u srednjim tridesetim godinama, visok sa likom koji pomalo podsjeća na Roberta Mičama u mladim danima. Siguran je u sebe, vrhunski profesionalac teške naravi, koji vjeruje u ono što radi i nikad ne odustaje od sopstvenog kodeksa pravde po cijenu sukoba sa nadređenim.

Iako nikad nije dostizao enormne tiraže, Rajder zauzima zlatnu sredinu u hijerarhiji Bonelijevih junaka, a zbog kvaliteta priča vremenom je imao odlične rezultate i jaku podršku kritike. Ipak u sklopu modernizacije tema kod “Bonelija” serijal je ugašen 2005. godine, nakon 200 brojeva u regularnoj seriji, 10 specijalnih brojeva i devet almanaha, ali izgleda da su nostalgija i interes publike doveli da serijal ponovo dobije priliku, na radost ljubitelja stripa.

Radnja

Objavljen je i sinopsis prve povratničke epizode, kao i dvije table plus naslovna stranica. Ubijen je fotograf specijalizovan za skandalozne slike. Nik Rajder i njegov kolega Ričard Vareli, koji se sprema da se vjenča sa prelijepom Glorijom, su zaduženi za istragu, ali vrlo brzo nailaze i na drugi leš i suočavaju se sa spletom ucjena i misterija koje neće biti lako razotkriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana