Kultni antiratni roman “Idemo na Zagreb” dobija novo izdanje: Bestseler koji je uzdrmao srpsko-hrvatske odnose

Branislav Predojević/agencije
Kultni antiratni roman “Idemo na Zagreb” dobija novo izdanje: Bestseler koji je uzdrmao srpsko-hrvatske odnose

BEOGRAD - Kultni antiratni roman “Idemo na Zagreb”, srpskog pisca Nebojše Jovanovića dobiće novo izdanje, i to u okviru “Lagune”.

Djelo poznatog autora steklo je kontroverznu reputaciju, kada je nakon slabo primijećenog samoizdatog srpskog izdanja pod imenom “Dnevnik sa rezervistima” iz 1998. godine, roman objavljen u izdanju hrvatske izdavačke kuće “Naklada Pavičić”, te podiglo ogromnu medijski pažnju uz brojne reakcije javnosti, od pohvala do žestokih napada desničara. Novo izdanje pod nazivom “Idemo na Zagreb” postalo je pravi bestseler uz čak 11 izdanja na hrvatskom tržištu, te dočekalo i prevod na francuski i slovenački jezik. Ovaj proboj na tržište do tada zabranjeno za ovu vrstu knjiga, posljedica je jednog slučajnog frankfurtskog susreta urednika “Naklade Pavičić” i autora Nebojše Jovanovića.

- Kada sam 1998. godine odneo svoj roman jednom velikom beogradskom izdavaču, on je odbio rukopis i rekao da je to priča koju mogu da pričam svojim prijateljima uz pivo, ispred prodavnice u Loznici. Pomislio sam da mi nema druge nego da se baš obratim svojim prijateljima i tako su mi pajtaši pomogli da Nemanja Nedeljković u privatnom izdanju objavi ovu knjigu u tiražu od 1.000 primeraka. Nisam imao nikakvu promociju, njen izlazak je bio jedva obeležen, a bez para čak sam sam napravio ilustraciju za korice. I onda je prošlo tri godine dok nisam na Sajmu knjiga u Frankfurtu sreo Josipa Pavičića i zatražio sa njegovog štanda dve knjige, a ja njemu, u zamenu, dao ovaj svoj roman i “Leksikon ličnosti u srpskim udžbenicima istorije”. Posle samo mesec dana on se javio i pitao me da li se slažem da on to objavi - rekao je kasnije Jovanović za NIN.

Susret je bio slučajan, no knjiga je objavljena sa dobrim razlozima, postigla je uspjeh i postala važna činjenica i u književnosti i u politici u postratnim godinama. Ovaj specifičan osvrt sa srpske strane fronta vrijedno je svjedočanstvo o pogubnom, tragičnom karakteru ratnih sukoba. Zato i ne čudi što je “Idemo na Zagreb” svojom autentičnošću pobrao brojne pohvale, kako književne kritike tako i čitalaca. Roman se odmah po izlasku u februaru 2002. našao na vrhu lista najčitanijih knjiga u Hrvatskoj.  Očekivano, ponovo je izazvao i veliko zanimanje u Srbiji, pa je 2003 godine, objavljeno i njegovo drugo izdanje, ovaj put pod hrvatskim naslovom “Idemo na Zagreb”.

Dr Marko Nedić u svom predgovoru za Lagunino izdanje naglasio je njegovu dualističku prirodu rijetko viđenu u modernoj ratnoj literaturi.
- Roman je u isti mah je i ratna i antiratna knjiga, i knjiga o političkim i vojnim sukobima na prostoru nekadašnje Jugoslavije i adekvatna književna osuda upravo tih sukoba i njihovih posledica - napisao je Marko Nedić.

U međuvremenu Jovanović je objavio knjige “Dvor gospodara Jevrema Obrenovića 1816-1842”  i “Dvor kneza Aleksandra Krađorđevića 1842 -1858”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana