Kultni američki strip-serijal “Agent straha” na srpskom jeziku

 Branislav Predojević
Kultni američki strip-serijal “Agent straha” na srpskom jeziku

BEOGRAD - Nova izdavačka kuća na srpskom strip-tržištu “Mipl”, koja je inače poznata po izdavanju i promociji društvenih izdanja kao svoje prvo stripovsko izdanje predstaviće kultni američki serijal “Agent straha”.

Svoj fokus usmjerila je i na izdavanje knjiga iz žanra naučne i epske fantastike (prvi planirani projekat je izdavanje djela Brendonsa Sandersona) te izdavanja stripova pod uredničkom palicom Dejana Šibula. Prvi Šibulov projekat iz svijeta devete umjetnosti jeste srpsko izdanje pomenutog američkog stripa “Agent straha” (Fear Agent) u vidu četiri tvrdokoričena izdanja, koja su istovremeno objavljena da bi strip bio kompletiran na srpskom jeziku. Ovo ultimativno izdanje kultnog palp klasika iz pera scenariste Rika Remendera i crtača Tonija Mura i Džeroma Openje skuplja originalne 32 sveske serijala u tri toma plus kratke priče iz istog univerzuma u četvrtom tomu.

Serija je originalno pokrenuta u oktobru 2005. u izdanju “Imidž komiks”, koji je objavio 11 brojeva, da bi 2007. godine “Dark hors” nastavio dalje izdavanje stripa doguravši do 32 epizode, plus nekoliko kraćih priča. Sama priča prati tipa po imenu Hit Hjuston, usamljenika sklonog alkoholu koji nabasa na vanzemaljsku zavjeru da se počini genocid nad ljudskom rasom i primoran je da ostavi flašu i nastavi svoju dužnost mirotvorca kao posljednji Agent straha u galaksiji.

Hit je zanimljiva osoba, alkoholičar kojem cijeli svemir nije dovoljno velik da pobjegne od problema i prošlosti koja ga muči. Jedini prijatelj mu je Eni, kompjuter njegovog svemirskog broda, a sam Hit je tipični američki kauboj/usamljenik, mješavina humora Hana Soloa i melanholije Džonija Keša, koji stalno citira Marka Tvena. Sam serijal naglašava akciju, avanturu, horor i obrte zapleta, a ne realizam ili naučne detalje, a scenarista Remender u prvom broju tvrdi da je naučna fantastika izgubila svoju naivnu suštinu i da je “Agent straha” bio njegov pokušaj da se bori protiv tog trenda.

Prevod je djelo Draška Roganovića, koji u najavi kaže kaže da je u pitanju strip od 1.000 strana Remenderove palp sage o pijanom svemirskom “buba-šinteru” starog kova, vanzemaljskim invazijama i putovanju kroz vrijeme.

- Sve su to nacrtali Mur i Openja, plus gomila gostujućih autora u četvrtom tomu. Humor, horor, akcija, mrvica seksa, mrvica melanholije, pitanja zločina i iskupljenja i jak pripovedački tempo, malo li je - napisao je Roganović.

Strip počinje kao klasična svemirska akcija sa laserima, čudovištima i pucanjem, ali kroz više od 1.000 strana serijala strip evoluira i postaje kompleksnija ljudska priča sa mnogo slojeva ne gubeći zabavni aspekt. “Agent straha” je u srpskom izdanju odštampan u boji na A4 formatu, sa tvrdim koricama, prve tri knjige imaju 256 strana, a četvrta 248.

Autor

Rik Remender (1973) je američki animator, pisac stripova i televizijski producent koji živi u Los Anđelesu. Kao kreator stripova najpoznatiji je po svom radu na stripovima “Venom” “Kapetan Amerika” i “Osvetnici”, u izdanju “Marvela”, kao i svojim autorskim serijama “Agent straha”, “Smrtonosna klasa” i “Crna nauka”. Pisao je scenarije za animirane filmove: “Gvozdeni div”, “Anastasija”, “Titan AE” i “Avanture Rokija i Bulvinkla” i brojne video-igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana