Kultne priče mamac za reditelje

Aleksandra Madžar
Kultne priče mamac za reditelje

Banjaluka - Reditelji širom svijeta sve češće se odlučuju da rade rimejk ostvarenja kultnih filmova koji ih inspirišu svojom umjetničkom vrijednošću.

Uskoro će poštovaoci djela Agate Kristi imati priliku da vide rimejk filma "Ubistvo u Orijent ekspresu", rađenog po istoimenom romanu ove književnice. Producenti filma su Sajmon Kinberg i Mark Gordon, koproducent Ridli Skot, a još nije izabran scenarista i reditelj.

- Mladi autori treba da pokušavaju da iz nekog savremenog sveta posmatraju različite teme i da o njima ponovo progovore. Mi stariji ćemo se uvek podsećati onih pravih remek-dela i trudićemo se da dokažemo da rimejk nije toliko dobar kao originalan film - rekao je filmski reditelj iz Beograda Darko Bajić.

Suština priče je, dodaje Bajić, da je dobro podsjetiti publiku na vrhunske filmove.

- To govori koliko je film za ovih stotinu godina uspeo da se nametne kao umetnost slike i pokreta. Takođe, film nije samo istorijsko svedočanstvo, već govori i o načinu razmišljanja ljudi u određenom periodu - objašnjava Bajić.

Ove godine veoma popularan je bio rimejk kultnog filma Brajana de Palme, "Keri".

Mladi filmski reditelj iz Banjaluke Saša Hajduković, koji je napisao scenario i radio režiju za film "32. decembar", ne vidi smisao rimejk ostvarenja.

- Mislim da su rimejkovi izmišljeni samo kao tržišni proizvod i rijetko kad ih snimaju iz iskrenih autorskih potreba - smatra Hajduković.

Međutim, kaže da su omaž filmovi neka sasvim druga priča.

- Uglavnom su rimejkovi bili promašaj. Možda naprave dobru zaradu na blagajni u bioskopu, ali i to često ne uspije. Previše se povlađuje publici i onda ti filmovi budu bljutavi. Ne znam zašto bi se isti film pravio dva puta - naglasio je Hajduković.

Bajić, koji se proslavio režirajući seriju "Sivi dom", poslije dugogodišnjeg iskustva, ipak nije protiv rimejka.

- Film daje istorijsku potvrdu života kroz sliku i autorski stav. Sve velike drame i romani više puta su izvođeni na sceni ili su filmovani. Rimejk potvrđuje da je film trajna umetnička vrednost - kazao je Bajić.

"Igraj svoju igru"

Film "Igraj svoju igru" u kojem igraju Džordž Kluni, Bred Pit, Met Dejmon, Džulija Roberts i Endi Garsija izabran je za najbolji rimejk svih vremena, prema anketi koja je sprovedena u Velikoj Britaniji. Ostvarenje govori o gotovo nemogućoj pljački vlasnika kazina Terija Benedikta, a snimljen je po originalu iz 1960. godine. Riječ je o filmu koji je širom svijeta zaradio više od 450 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana