Kultna knjiga “Nauka Disksveta” napokon na srpskom jeziku: Stvaranje Zemlje uz fikciju i fiziku

Branislav Predojević
Kultna knjiga “Nauka Disksveta” napokon na srpskom jeziku: Stvaranje Zemlje uz fikciju i fiziku

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Žir” objaviće na srpskom jeziku kultnu knjigu “Nauka Disksveta”, originalno objavljenu 1999. godine u Velikoj Britaniji.

U pitanju je prva knjiga istoimenog serijala od četiri knjige, koju su napisali pokojni velikan fantastike Teri Pračet i pisci knjiga o popularnoj nauci profesori Ijan Stjuart i Džek Koen, a koja je vrlo brzo postala bestseler, uz kultni status kod publike. Knjiga izmjenjuje poglavlja između tipično apsurdne  i fantastične priče o Disksvijetu i ozbiljnog naučnog izlaganja, stvarajući tako uzbudljivu kombinaciju fikcije i naučnih radova izloženih na razumljiv i pristupačan način.

Dio knjige vezan za Disksvijet počinje kada krene raditi novi eksperimentalni izvor energije za Nevidljivi univerzitet u gradu Ank Morpoku. Novi reaktor čarobnjaka proizvodi mnogo više magične energije nego što je planirano i prijeti da eksplodira, uništavajući Univerzitet, Disksvijet i cijeli svemir. Univerzitetski motor za razmišljanje Heks odlučuje da skrene svu magiju u stvaranje prostora koji ne sadrži ništa, bez materije, bez energije, bez stvarnosti i, što je najvažnije, bez magije. Dekan slučajno gura svoje prste u taj prostor i nehotice stvara svemir. Čarobnjaci ubrzo otkrivaju da mogu pomicati stvari u novom svemiru koristeći Heks i zovu ga okrugli svijet (Zemlja), jer se u njemu materija nakuplja u kuglice u prostoru umjesto diskove na leđima kornjača. Odluče da postave čarobnjaka Rinsvinda, kojeg su izvukli iz kreveta u ranim jutarnjim satima, za Egregiranog profesora Okrutne i neobične geografije i pošalju ga protiv njegove volje da istraži ovaj čudni svijet. Sa druge strane, naučna poglavlja pišu o temama poput nuklearne energije, šta je nauka i kako funkcioniše, postanak i priroda Univerzuma, periodni sistem, teoriju relativnosti i sličnim vrlo ozbiljnim stvarima, ali napisanim i izloženim na krajnje zabavan način.

Koen je kasnije rekao da je bilo izuzetno teško pronaći izdavača koji je bio spreman da objavi knjigu u ovoj vrsti forme.

- Proveo sam dvije i po godine obilazeći urednike. Mora da sam imao 80 sastanaka sa urednicima. I svi su mi rekli da ne budem glup, to niko neće čitati. Konačno ju je “Ajburi” uzeo, a uredniku je sugerisano da će, ako se knjiga proda u manje od 10.000 primjeraka, izgubiti posao. Rizikovao je i prodao je u više od 200.000 primjeraka u prvoj godini - kazao je Koen.

Nakon uspjeha prve knjige 1999. godine, Teri Pračet je svoje saradnike profesore Koena i Stjuarta proglasio “Počasnim čarobnjacima Nevidljivog univerziteta”. Dodjela je održana na istoj ceremoniji na kojoj je Univerzitet Vorvik njemu dodijelio počasnu diplomu profesora. Ipak, Koen je rekao da je čuveni pisac bio takođe skeptičan oko pisanja o nauci, jer prema Pračetovim riječima, nije postojala nauka na Disksvijetu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana