Kruna ju­bi­leja ko­me­di­ja PMS

Ale­ksan­dra Madžar foto: A. Čavić
Kruna ju­bi­leja ko­me­di­ja PMS

Banjaluka - Glu­mi­ce Dra­ga­na Ma­rić i San­dra Ljubo­je­vić pro­slavljaju de­set go­di­na umje­tni­čkog ra­da, ali i tri­de­se­to izvo­đenje pred­sta­ve "PMS - Post mu­ški stres".

One su os­tva­ri­le broj­ne ulo­ge na das­ka­ma Na­ro­dnog po­zo­ri­šta Re­pu­bli­ke Srpske, ali i banjalu­čkog Grad­skog po­zo­ri­šta "Ja­za­vac" u či­joj pro­du­kci­ji je ra­đen ko­mad "PMS".

Go­di­ne pro­ve­de­ne na te­atar­skoj sce­ni banjalu­čkim glu­mi­ca­ma do­ni­je­le su mno­go is­kus­tva, smi­je­ha i ane­gdo­ta ko­je se za­uvi­jek pam­te.

- Pred­sta­vom "Go­spo­đa Ol­ga", u re­ži­ji Ni­ko­le Pe­ja­ko­vi­ća pri­je de­set go­di­na sam za­po­če­la pro­fe­si­onal­nu ka­ri­je­ru u mo­joj ma­ti­čnoj ku­ći, Na­ro­dnom po­zo­ri­štu RS. Sva­ka pred­sta­va ko­ju sam ra­di­la je kao dje­lić sla­ga­li­ce. Ne­ke se sa­vrše­no uklo­pe, dru­ge se po­gre­šno pos­ta­ve, ali je sva­ka po­tre­bna - re­kla je Dra­ga­na Ma­rić.

Pod re­di­teljskom pa­li­com Ane Đor­đe­vić igra­la je u tri pred­sta­ve, a ka­že da joj je taj rad bio dra­go­cjen.

- Ve­li­ko is­kus­tvo bi­lo je i sni­manje fil­ma "32. de­cem­bar". Ipak, naj­zna­čaj­ni­jim za moj po­sao i ka­ri­je­ru, sma­tram znanje, sa­vje­te i mno­go iz­go­vo­re­nih mi­sli ko­je je go­vo­rio moj pro­fe­sor Vla­di­mir Jev­to­vić  - is­ta­kla je Ma­ri­će­va.

Ne kri­ju da pri sva­kom izlas­ku na sce­nu osje­ća­ju uzbu­đenje.

 - Ra­dost i po­nos što ra­dim po­sao za ko­ji sam se ško­lo­va­la i ko­ji vo­lim, ni­ka­da ne­će nes­ta­ti - ka­že Ma­ri­će­va.

Is­ti osje­ćaj svih ovih go­di­na pra­ti i Ljubo­je­vi­će­vu, ko­ja je ta­ko­đe glu­mi­ca Na­ro­dnog po­zo­ri­šta RS.

- Imam po­tre­bu i glad za glu­mom i pra­vim tek­sto­vi­ma, re­di­teljima i ulo­ga­ma. Glum­ci su ugla­vnom ve­li­ka dje­ca. Ja si­gur­no je­sam i uvi­jek se ra­du­jem svom po­slu  - re­kla je ona.

Pri­sje­ća­ju­ći se svo­jih ulo­ga, Ljubo­je­vi­će­va je na­gla­si­la da je u  glu­ma­čkom po­slu naj­va­žni­je i naj­za­hval­ni­je igra­ti tek­sto­ve do­brih pi­sa­ca i ra­di­ti sa kva­li­te­tnim re­di­teljima. 

- Mo­gu da iz­dvo­jim ulo­ge kao što su Ju­li­ja iz "Ro­mea i Ju­li­je", Iri­na iz "Tri ses­tre", Slo­bo­dan­ka iz "Ba­lo­na od ka­me­na", kao i li­ko­ve iz "Ra­dni­čke hro­ni­ke" i "Če­trna­es­te" - ka­že Ljubo­je­vi­će­va.

Za pred­sta­vu po tek­stu Du­ša­na Ra­do­vi­ća "PMS", ko­ja će 11. apri­la do­ži­vje­ti tri­de­se­to izvo­đenje, ove mla­de glu­mi­ce ra­di­le su i re­ži­ju. Srca pu­bli­ke osvo­ji­le su in­te­re­san­tnim glu­ma­čkim kre­aci­ja­ma i ko­mi­čnim re­pli­ka­ma.

- U ša­li go­vo­ri­mo ka­ko će­mo ovu pred­sta­vu izvo­di­ti do kra­ja ka­ri­je­re. Mi­slim da je ra­dost za sva­kog glum­ca ka­da igra u ko­ma­du ko­ji ga či­ni za­do­voljnim u sva­kom po­gle­du - ka­za­la je Ma­ri­će­va.

Iako u ne­ko­li­ko pred­sta­va nas­tu­pa­ju za­je­dno, ko­mad "PMS" za ove glu­mi­ce ima po­se­bnu draž.

- Na pro­ba­ma je vla­dao smi­jeh kao što vla­da u pu­bli­ci dok smo mi na sce­ni. Čes­to se i mi za­smi­je­mo, ali to pri­kri­je­mo. Ne znam šta su u "Ja­zav­cu" pla­ni­ra­li po­vo­dom ju­bi­le­ja, ali nas dvi­je će­mo si­gur­no po­se­bno odi­gra­ti 30. pred­sta­vu - ka­že Ljubo­je­vi­će­va.

Smi­jeh

- Ne­da­vno je San­dri u "PMS-u" pu­kla sto­li­ca na ko­joj je sje­di­la. Ko­li­ko god se ona tru­di­la da si­tu­aci­ju uči­ni pri­ro­dnom, to­li­ko je me­ni bi­lo smje­šni­je. Re­do­vno se u pred­sta­vi smi­je­mo je­dna dru­goj, jer nam se uvi­jek de­si ne­što ne­pre­dvi­đe­no. Ta­kve si­tu­aci­je su za­ba­vne i na­ma i pu­bli­ci - ka­že Dra­ga­na Ma­rić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana