Krugovi dostojan predstavnik

Aleksandra Madžar
Krugovi dostojan predstavnik

Beograd - Srpski kandidat za nagradu "Oskar" u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku biće "Krugovi" Srdana Golubovića. Tako je odlučio Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke iz Beograda.

U glasanju, održanom poslije gledanja filmova u bioskopu "Fontana", učestvovalo je 14 članova komisije. "Krugovi" su dobili devet, a film "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića pet glasova.

- Veoma sam srećan. Ovo je veliko priznanje za film, mene i za celu ekipu koja ga je radila. Mislim da bi "Krugovi" mogli da budu dostojan predstavnik srpske kinematografije i kulture uopšte - rekao je Golubović.

Smatra da ovom ostvarenju svakako ide u prilog i činjenica da je već dobilo nagradu na najvećem američkom festivalu "Sandens" i da ima distribuciju u Americi.

- Ne želim da unapred govorim šta će da se desi, to je teško prognozirati - istakao je Golubović.

Podsjetio je i na uspjeh koji je imao njegov prethodni film "Klopka", koji je 2008. godine ušao u uži izbor od devet najboljih stranih filmova kandidovanih za "Oskara", za koji kaže da je bio veliki, ali i pomalo incidentan.

- Mislim da "Krugovi" imaju neke šanse da se nađu među devet filmova, a za dalje, videćemo. Ima puno stvari koje na to utiču - objasnio je reditelj.

Što se tiče promocije koja slijedi u Americi, Golubović i produkcijska kuća "Baš Čelik" imaju dobro iskustvo sa "Klopkom".

- Važno je da imamo PR agenta koji je radio i "Klopku" i sada "Krugove" na "Sandensu". Bitno je da se u američkim medijima, pre svega u filmskim časopisima, što više piše o našem filmu i da se napravi neka vrsta pozitivnog uzbuđenja oko njega. Mnogo je važan pozitivan marketing - naglasio je Golubović.

Još jedna značajna stvar je ta što "Krugovi" imaju velikog prodavca - francusku kompaniju "Memento", koja je zastupala prošlogodišnjeg laureata - iranski film "Razvod: Nader i Simin", a takođe i dosta dobrog distributera u Americi.

- To su neki preduslovi da film može tamo da se predstavi na dobar način. Ministarstvo kulture je za "Klopku" dalo 25.000 evra. To je minimalan, ali solidan novac da može da se zakupi neki medijski prostor - kazao je Golubović.

Jedno je sigurno, "Krugovi", kao jedna savremena priča o herojskom djelu i njegovim pozitivnim posljedicama, nižu uspjehe i nagrade širom svijeta još od premijere početkom ove godine na "Sandens" festivalu, pa je opravdana nada da će i na 86. dodjeli "Oskara" ostvariti uspjeh.

Filmovi koji su se našli u užem izboru, pored "Krugova", bili su "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića, "Led" Jelene Bajić-Jočić, "Mamaroš" Momčila Mrdakovića, "Odumiranje" Miloša Pušića i "Falsifikator" Gorana Markovića.

Scenario

Scenario su pisali Srđan Koljević i Melina Pota-Koljević, inspirisani herojskim činom vojnika Srđana Aleksića početkom 90-ih godina u Trebinju, kada je životom platio odbranu civila. Predvođeni veteranom Aleksandrom Berčekom, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Hristina Popović, Vuk Kostić, Boris Isaković,  Jasna Đuričić i Marko Janketić pokazali su sjajna glumačka ostvarenja, te predstavili gledaocima snažne emocije, suze i, prije svega, moralno preispitivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana