Kreativnost crpili iz prirode

Aljoša Ljubojević
Kreativnost crpili iz prirode

Bijeljina - Četvrta međunarodna umjetnička kolonija "Brodac - Dvorovi - Bijeljina 2013", koja je otvorena 26. maja, okupila je 200 slikara iz 14 evropskih i država regiona, koji su ujedinili svoje kreativne energije u stvaranju umjetničkih djela inspirisanih prirodom.

Učesnici kolonije došli su iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Abhazije, Grčke, Češke, Slovačke, Mađarske, Bugarske i Rumunije, kao i zemalja regiona.

- Ovo nije samo likovna, već umjetnička kolonija, pa je do subote održano i niz koncerata i književnih večeri - rekao je direktor Turističke organizacije grada Bijeljina Simo Laketić.

Laketić je istakao da kolonija ima izuzetnu vrijednost, kako umjetničku, tako i turističku, jer se kroz druženje umjetnika na različitim lokacijama afirmiše turizam u Bijeljini, ali i cijeloj Semberiji.Manastir Tavna, selo Brodac, Banja Dvorovi, obale Save i Drine, etno-selo "Stanišići", neka su od mjesta koja likovni umjetnici iz cijele Evrope obilaze u dane trajanja umjetničke kolonije.

Mlada umjetnica Vera Poljivija, likovni pedagog, stigla je iz Sankt Peterburga. Prvi put je u Bijeljini i kaže da je oduševljena predjelima koje će prenijeti na platno, ali i prijatnom atmosferom u kojoj uživa sa još deset prijatelja iz Sankt Peterburga.

- Predivan prirodni ambijent i srdačnost domaćina recept su za dobro druženje i inspirativno stvaranje umjetničkih djela. Zaista uživam u Bijeljini i nadam se da ću imati priliku uskoro opet da vas posjetim - rekla je Poljivija.

Za održavanje ove manifestacije Turistička organizacija Bijeljine izdvojila je 25.000 maraka.  

Izložba

Slike nastale na koloniji biće predstavljene publici na završnoj izložbi u subotu, 1. juna, u 19 časova, koja će biti organizovana u Centru za kulturu u Gradskoj galeriji u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana