Kreativan marketing olakšao posao izlagačima

Mirna Pijetlović
Kreativan marketing olakšao posao izlagačima

Beograd - Brojni posjetioci koji u rukama stišću spisak knjiga koje žele da kupe ili oni koji sa osmijehom na licu nose i po nekoliko kesa knjiga, koje su pazarili po sajamskim popustima, ugledni pisci iz svih krajeva svijeta, izdavači koji se na sve moguće načine dovijaju kako bi privukli kupce baš na svoj štand, samo su djelić atmosfere jednog od najvećih sajmova knjige na Balkanu, onog u Beogradu.

Tako 61. međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se održava od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Knjigu u ruke", odaje utisak odlično organizovanog sajamskog prostora, koji na svakom ćošku nudi obilje informacija o sajamskim promocijama za taj dan, kao i o specijalnim gostima čije izlaganje jedan pasioniran ljubitelj knjige i čitanja nikako ne bi trebalo da propusti.

Veliki izdavači poput "Lagune", "Vulkana", Zavoda za udžbenike Srbije, "Arhipelaga", "Derete", ali i nekih manjih poput "Klija", "Vukotić medije", "Darkvuda", "Pčelice", "Kreativnog centra", "Leo komerca", od svojih štandova su napravili prava umjetnička djela, koja su na efektan način posjetiocima skretala pažnju na brojna nova izdanja.

Tako je posjetilac, nakon što je kročio u prostor štanda Zavoda za udžbenike Srbije, imao osjećaj da je ušao u pravu knjižaru, jer su police sa knjigama, koje su pomno podijeljene po tematici, ali i kompletan štand scenografski osmišljeni kao mala knjižara koja datira iz nekih prošlih, rustikalnih vremena.

Pažnju su nam na ovom štandu, između ostalih, privukla sabrana djela Branka Ćopića, koja su istaknuta u posebnom odjeljku, a koja su nagrađena na ovogodišnjem 21. međunarodnom sajmu knjiga Banjaluka 2016, u organizaciji "Glasa Srpske".

Najveće gužve su bile na svim štandovima izdavača "Lagune" i "Vulkana" (a ima ih više u nekoliko sajamskih hala), koji su imali u ponudi svoja najnovija izdanja uz atraktivne sajamske popuste. Njihovi štandovi su bili podignuti na nekoliko etaža, na koje su mogli da se penju posjetioci, a poglede su mamili i interesantni slogani, kao što je, recimo: "Odavde je zabranjen izlaz", što je davalo dodatnu draž.

Na samom ulazu u najveću, sajamsku halu jedan, dočeka vas magični, plavi štand sa zvjezdicama i mjesecom izdavačke kuće "Pčelica", čiji je slogan "Čitajte deci knjige za laku noć" u potpunosti uklopljen sa ambijentom štanda.

- Želimo da skrenemo pažnju roditeljima da su vrlo bitni u tom početnom druženju deteta sa knjigom - kazali su nam sa štanda "Pčelice".

Različiti popusti su, naravno, bili istaknuti na svakom štandu. Sajam nudi nepregledno izobilje literature apsolutno svih žanrova, a interesantno je i to da najjeftinija knjiga koju smo našli košta 0,80 KM.

Upravo su ti "mali" izdavači, kao i prodavci polovnih knjiga dali jednu specifičnu draž cijelom sajmu. Tako imate priliku da uronite u kartonske kutije starih knjiga, gdje možete da naletite na prave bisere starih izdanja djela poznatih pisaca, kao što su recimo Ivo Andrić, Milisav Savić, ali i mnogi strani autori.

Jedna od zanimljivosti sajma je i ta da su se pojedine novinske kuće služile raznim marketnškim trikovima, pa je tako jedna uz kupljeni primjerak novina poklanjala knjigu. Interesantno je kako su iskoristili duh starih vremena, pa su tako angažovali prodavca koji je šetao halom, uzvikujući: "Ovdje knjiga na poklon!".

Štand koji privlači pažnju, ali ne toliko izgledom, koliko naslovima je i onaj "Akademske knjige", koji štampa izdanja za one obrazovanije i malo zahtjevnije čitaoce. Tako na ovom štandu možete da kupite gotovo sva djela nobelovca Patrika Modiljanija, posebna edicija je posvećena Aleksandru Tišmi, mogu da se kupe stručne filozofske knjige, a jedna od interesantnijih je ona manje poznate spisateljice slavnog brata Jovana Skerlića, Jelene Skerlić-Ćorović.

Nevjerovatno je koliko su stripovi popularni na sajmu, pa je tako izdavač "Darkvud" na nekoliko svojih štandova prodavao, kako svoja izdanja tako i izdanja stripova i strip časopisa iz cijelog našeg regiona. Naravno, za oko nam je zapao "Parabelum", koji radi Udruženje strip crtača iz Republike Srpske.

Kada su u pitanju štandovi stranih izdavača, tu ste uglavnom mogli da pogledate knjige, ali i predmete, koji su u vezi sa njihovom istorijom i kulturom, a neke od zemlja koje su se predstavile su Iran, Japan, Rusija, Izrael, ali i sve zemlje regiona.

Neizostavna su druženja pisaca sa čitaocima, kako u nekoliko sala za promociju tako i na štandovima izdavača. Velika gužva stvorila se na štandu "Vukotić medije", gdje su se posjetioci družili sa Vanjom Bulićem, kome je ovaj izdavač objavio knjigu "Šmekeri". "Agorin" štand je ugostio niz uglednih srpskih književnika i književnih kritičara, a na posebnom štandu književnica Vesna Dedić se družila sa svojim posjetiocima.

Na sajmu se paralelno u nekoliko sala odvijaju mnogobrojne promocije, pa je nemoguće bilo obići ih sve. Tako je, između ostalih sala "Borislav Pekić" bila premala da primi sve one koji su željeli da prisustvuju promociji knjige "Patrijarh Pavle, svetitelj naših dana" autora Žana Kloda Laršea u izdanju "Službenog glasnika". Kuriozitet promocije je bilo prisustvo i izlaganje patrijarha Irineja, koji je veoma nadahnuto govorio o patrijarhu Pavlu.

Oni najmlađi okupili su se u sali "Janko Veselinović", gdje je održan interesantan program u čast 70 godina od kada se prvi put pojavio srpski prevod knjige "Mali princ".

Ništa manja gužva nije bila ni u velikoj sali "Ivo Andrić", u kojoj je kao specijalni gost sajma gostovao najprevođeniji ruski pisac Zahar Prilepin. Na promociji je govorio o svojoj književnosti, ali i tome koliko se divi i koliko voli filmove Emira Kusturice, te da u kući ima posebnu policu sa knjigama srpskih pisaca.

- Jako cijenim stil Mome Kapora, koji je istovremeno pisao pregledno i osjećajno. Volio sam da čitam i djela Milorada Pavića, Gorana Petrovića, Dobrice Ćosića i Ive Andrića - kazao je Prilepin. 

Kako su rekli izdavači, najveće gužve se očekuju za vikend, a nakon zatvaranja ovogodišnjeg sajma tačno će se znati koliko je posjetilaca pohodilo najveću smotru pisane riječi.

Republika Srpska na sajmu

Pod zajedničkim imenom "Sa planine i ispod planine" na beogradskom sajmu knjiga na platou "Miloša Crnjanskog" u utorak uveče promovisana su sabrana djela Petra Kočića. Ovaj izdavački poduhvat ostvaren je u saradnji Narodne univerzitetske biblioteke RS i "Službenog glasnika RS", a povodom jednog vijeka od smrti ovog velikana srpske riječi.

Do sada su objavljena ukupno tri izdanja Kočićevih sabranih djela, tako da pred izdavačima nije bio lak zadatak. Ipak, za ovo najnovije može se reći da je i najvažnije, izdvaja se po tome što je u pitanju kritičko izdanje, a ne samo prosta zbirka onoga što je iza sebe ostavio Petar Kočić. Pripređivači su Dušan Ivanić, Vanja Šmulja i Spomenka Kuzmanović.

Na štandu Republike Srpske juče je promovisana i knjiga "Šest dukata za Ikoniju" Save Guslova Marčete, kao i nekoliko izdanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

*********

* Najjeftinija knjiga košta 0,80 KM

* Uz kupljene novine neki listovi dijelili knjige

* Biser sajma kutije sa polovnim knjigama

* Strani izlagači predstavili kulturu svog naroda

* Velika potražnja za strip izdanjima

* Najveće gužve očekuju se za vikend

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana