Kralj žabac priča o odgovornosti

Aleksandra Madžar
Kralj žabac priča o odgovornosti

Banjaluka - Glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske, pod umjetničkom palicom reditelja Slavča Malenova iz Sofije, vrijedno rade na novoj predstavi "Kralj žabac".

Dramatizaciju priče, koja će premijerno biti izvedena u četvrtak, 17. aprila, u 19 časova na sceni Dječijeg pozorišta RS u Banjaluci, potpisuje Veselin Bodjev.

- Mi smo ovu poznatu i toplu bajku braće Grim predstavili na savremeniji način i u centar pažnje stavili odgovornost svakog djeteta. Danas se djeca najčešće u neprijatnim situacijama oslanjaju na roditelje i računaju da će oni preuzeti odgovornost - rekao je reditelj Malenov.

Radnja predstave, kako je kazao, prati predivnu princezu koja je dala obećanje žapcu da će nešto uraditi, ali ga nije ispunila.

- Na taj način razrađujemo i temu laži. Meni je bilo najvažnije da pokažemo mališanima da bez laganja, sa izgrađenom odgovornošću, treba da prihvatimo nekoga onakvog kakav on zaista jeste. Tek tada možemo upoznati svu njegovu ljepotu - istakao je Malenov.

On je na scenu ovog teatra postavio nekoliko uspješnih komada, kao što su "Čarobnjak iz Oza", "Pinokio", "Aždaja iz Vojteške ulice", a za ovu predstavu je rekao da je ispunjena simpatičnim likovima, pjesmom i toplim bojama. Svoje glumačke kreacije na sceni će pokazati Svjetlana Andrić, Đorđe Janković i Saša Terzić.

- Iako u ovom komadu igraju samo tri glumca, priča nije nimalo naivna i ima svoje mjesto na repertoaru ovog pozorišta. Ako radnju posmatramo sa strane, izgleda veoma jednostavno, ali tek kada se uđe u srce priče, može se shvatiti koliko je komplikovana - dodao je Malenov.

Prisjetio se i svog prvog dolaska u Dječije pozorište Republike Srpske, kada mu se činilo da će trebati vremena da se razumije sa umjetničkim timom.

- Sada je sve drugačije. Dobro se poznajemo. Glumci su lijepo raspoloženi i vole svoj posao. Brže stižemo do rezultata, pa onda imamo vremena da razrađujemo priču i vidimo gdje sve možemo stići - kazao je reditelj.

Istakao je i veliki značaj koji teatar ima u odrastanju i obrazovanju mališana.

- Pozorište je veoma važno za duhovno razvijanje djece. Ono je umjetnost koja doprinosi razvijanju fantazije. Dolaskom u teatar djeca imaju priliku da se upoznaju sa likovnom umjetnošću, glumom, muzikom i svim elementima, bez kojih bi naš život bio siromašan -  naglasio je Malenov.

Kreativni tim

- Već godinama radim sa ljudima kojima vjerujem i sa kojima se razumijem. Rad na scenografiji i lutkama povjeren je Vasilu Rokomanovu. Kostime radi Silva Bačvarova, a muziku Vladimir Džambazov. Asistent režije je Aleksandar Pejaković, dok je za korepeticiju zadužen Mladen Matović - kazao je Slavčo Malenov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana