Kraj novembra u znaku teatra na Mećavniku

Srna
Kraj novembra u znaku teatra na Mećavniku

Mokra Gora - Prvi Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice biće održan 19. i 20. novembra na Mećavniku, u Mokroj Gori, uz podršku Naftne industrije Srbije, a u organizaciji "Rasta internacionala".

Osnivanjem Jesenjeg pozorišnog festivala pod sloganom "Drvo koje život znači", proslavljeni srpski reditelj zaokružuje svoju ideju da svako godišnje doba ima svoj festival, čineći Mećavnik kulturno-umjetničkim centrom koji okuplja mlade umjetnike iz svih krajeva svijeta.

- Moja želja je da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju. Namjera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike svijeta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija, jer svijet se mijenja velikim udarima i velikim promjenama. A ovo je tihi rad barem na tim brdima koja su do juče bili nedođija, a sad odjednom dolaze najveći umjetnici svijeta - izjavio je Kusturica.

Prve festivalske večeri na Mećavniku će gostovati Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda i UK Vuk Stefanović Karadžić sa predstavom "Ukalupljivanje - Tragedija loptanja u Srba", Strahinje Madžarevića u režiji Maksima Miloševića.

Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici drugog dana festivala izvešće predstavu "Pleu Strindberg", Fridriha Direnmata u režiji Jovice Pavića.

Publika na Mećavniku moći će da pogleda i predstavu Ateljea 212, svega nekoliko dana nakon beogradske premijere, "Deca radosti" Milene Marković, u režiji Snežane Trišić.

Selekcija festivala povjerena je mladom reditelju Milanu Neškoviću, koji iza sebe ima veliki broj uspješnih i nagrađivanih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji.

Pored predstava, na Mećavniku će u toku dana biti održana radionica iz pozorišne režije, dok su večernji sati 19. novembra rezervisani za koncert benda "Ekstra 5". (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana