Kozara: Laboratorija umetnosti u prirodi

Tanjug
Kozara: Laboratorija umetnosti u prirodi

Land Art laboratorijum "Ars Kozara" održaće se od 17. do 25. avgusta na lokalitetu Glavuša - Mrakovica, na Kozari.

Na međunarodnom konkursu "Art in Nature Laboratory Ars Kozara " pristiglo je 35 projekata, od 38 autora iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Njemačke i Francuske.

Odlukom žirija na čelu sa Miodragom Manojlovićem i Mladenom Miljanovićem i Dajanom Špirić u svojstvu članova, za ovogodišnje učešće izabrano je osam projekata.

To su "Kretanje" (Goran Čupić), "Wildlife Concert" (Kristina Drašković Bočkov, Sergej Bočkov), "Kozaračka sekcija" (Tamara Đorđević, Bojana Tamindžija, Dušan Marinković), "X’mas Tree" (Miodrag Jović), "Everywhere and Nowhere" (Sanja Tomašević), "Mirko i Slavko - ilegalne emocije" (Vladimir Bjeličić), "Nomad Art" (Danijela Cvjetan) i "Pacov" (Miloš Vučićević).

"Ars Kozara" je u osnovi otpor elitističkom ophođenju prema umjetnosti, kako po pitanju formalnih rezultata u vidu land art/artt in nature radova, tako i po pitanju opšteg osjećaja za diskurse umetnosti. Kroz svoje aktivnosti, projekat komunicira sa profilisanim kulturnim radnicima i studentima umjetnosti, ali isto tako i sa svim posjetiocima Nacionalnog parka "Kozara", koji su u prilici da pronađu umjetničke radove u prirodnom ambijentu.

Učesnici se stimulišu da pristupe Kozari ne kao pukom mjestu djelovanja, već kao određenom problemu, koji je i vizuelni i jezički i ekološki i politički i istorijski i turistički i njihov na kraju krajeva.

Umjetnost postaje živa, postaje biološka i dijelom se inkorporira u prirodni ciklus života i smrti.

Posjetilac kao da se nalazi u začaranoj šumi kroz koju se korača u tišini i posmatra neka vrsta galerije umjetnosti na otvorenom napravljena samo od drveta i zemlje planine Kozare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana