Kovačević: Sintaksa - srce gramatike i komunikacije

Srna
Kovačević: Sintaksa - srce gramatike i komunikacije

ANDRIĆGRAD - Dvodnevni naučni skup "Aktuelna pitanja sintakse rečenice srpskog jezika", kojem prisustvuju srbisti iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore koji se bave sintaksom, počeo je u Andrićevom institutu u Andrićgradu, a po završetku će uslijediti zbornici koji će pokazati razvoj sintakse kod Srba danas.

Rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta Miloš Kovačević rekao je da ovaj skup pokazuje da je mnogo do sada neopisanih slučajeva, jer se baš u sintaksi rečenice dešavaju progresivne promjene zbog toga što je rečenica predodređena da izrazi različite funkcionalne stilove.

"Ovaj skup je vrlo značajan i pokazuje odraz aktuelnog stanja izučavanja sintakse kod Srba. Sa druge strane, odražava procese u razvoju jezika, koji nikada nije statičan i mijenja se iz dana u dan, a te promjene su najuočljivije u leksici i samoj sintaksi", naglasio je Kovačević.

Kovačević je istakao da je sintaksa srce gramatike i komunikacije i ukazao da, ako se želi preciznost, ona se mora pokazati u naučnom stilu.

"Specifičnost ovog skupa je u činjenici da je Andrićev institut na jednom mjestu okupio samo sintaksičare, fonologe, leksikologe i morfologe", naglasio je Kovačević i najavio će nakon ovog skupa uslijediti zbornici radova koji će pokazati razvoj sintakse kod Srba danas.

Odjeljenje za jezik Andrićevog instituta do sada je organizovalo naučne skupove o pravopisu, fonologiji, morfologiji, tvorbi, leksikologiji i sada o sintaksi, koja predstavlja jednu od značajnijih jedinica gramatičkog sistema srpskog jezika i podijeljena je na morfosintaksu, obrađenu na jednom od prošlogodišnjih skupova, te sintaksu rečenice, koja je tema ovog skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana