Kotor Varoš: Otvorena izložba U susret Vuku

Srna
Kotor Varoš: Otvorena izložba U susret Vuku

Kotor Varoš - U Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu sinoć je otvorena izložba i održana prezentacija o životu i radu Vuka Stefanovića Karadžića povodom 200 godina od izdavanja njegovih književnih djela "Pjesnarica" i "Pismenica" i 150 godina od smrti velikog srpskog pisca.

Izložba "U susret Vuku" obuhvata Vukova djela, privatni život, rad, putovanja, saradnju sa srpskim vladarima i poznatim radnicima u oblasti kulture u Evropi.


"Izložba je obrazovnog karaktera i glavni cilj je da đaci nauče nešto novo o velikom piscu i ocu naše duhovnosti i pismenosti, ali i da se podsjete Vukovih velikih djela", rekao je potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Republike Srpske Filip Perišić.

Perišić je naveo da je obilježavanje ovog jubileja inicirao gradski odbor "Prosvjete", na čelu sa predsjednikom Jelenkom Bojićem i da je cilj izložbe njena prezentacija za učenike osnovnih i srednjih škola.

Direktor Narodne biblioteke u Kotor Varošu Vukan Bijelić rekao je da će izložba biti otvorena do 20. oktobra svakog radnog dana od 9.00 do 15.00 časova.

"Na izložbi je izloženo 20 panoa na kojima je oko 200 slika sa tekstovima i dokumenatima, koji predstavljaju život Vuka Karadžića", naglasio je Bijelić.

Učenici Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla", koji su prisustvovali otvaranju izložbe, istakli su da je Vuk Karadžić najzaslužniji za stvaranje srpskog jezika i pravopisa, kao i da sada imaju priliku da vide ono što su učili na časovima srpskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana