Kotelnikov: Radujemo se svakom dolasku među bratski srpski narod

Srna
Kotelnikov: Radujemo se svakom dolasku među bratski srpski narod

BEOGRAD - Dirigent Moskovskog sinodalnog hora Mihail Kotelnikov izjavio je da svaki dolazak u Srbiju za članove ovog hora predstavlja veliku duhovnu, prosvjetiteljsku misiju, ali i priliku da bolje razumiju bratski srpski narod, te da mu prenesu dubinu ruske duhovne kulture.

“U Srbiji se uvijek osjećamo kao kod kuće”, rekao je za “Sputnjik” Kotelnikov čiji je hor sinoć nastupio u Hramu Svetog Save u Beogradu.

On je naveo da je hor i ranije imao koncert u kripti Hrama Svetog Save, kada je izvodio program zajedno sa svojim umjetničkim direktorom Aleksejom Puzakovom.

“Bili smo, takođe, na otvaranju mozaika, a sinoć smo prvi put pevali i predstavljali rusku duhovnu kulturu u ovom ogromnom hramu”, kaže Kotelnikov.

Najstariji duhovni ruski hor, koji ove godine obilježava 300 godina od osnivanja, nastupio je u Srbiji u nastavku manifestacije “Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije i uz podršku Ruskog doma u Beogradu.

Osim Beograda, članovi ovog umjetničkog ansambla posjetili su Niš, Pirot i Vranje.

Hor je osnovan 1721. godine ukazom Petra Velikog. Ukidanjem ruske Patrijaršije 1700. godine i osnovanjem Svetog sinoda, hor crkvenih pojaca pri Uspenskoj sabornoj crkvi Moskovskog Kremlja preimenovan je u Sinodalni.

Repertoar hora su tada činila isključivo djela duhovne muzike. Na prelazu iz 19. u 20. vijek on postaje bogatiji uvođenjem svjetovne muzike i aranžmana ruskih narodnih pjesama.

Mnogi ruski kompozitori su namjenski pisali za Sinodalni hor. U njegovim aktivnostima učestvovao je i Petar Iljič Čajkovski. Danas je to mješoviti hor koji broji 80 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana