Korak naprijed Muzeja savremene umjetnosti RS

Aleksandra Madžar
Korak naprijed Muzeja savremene umjetnosti RS

Banjaluka - Regionalni muzejski susreti održavaju se uvijek sa određenom temom koja prati standarde i smjernice u muzeologiji.

Ove godine u pitanju je "Socijalna inkluzija i savremeni muzej", a tim povodom smo odlučili da napravimo jedan podvig, da susrete počnemo zanimljivom i neobičnom postavkom iz fundusa Muzeja.

Ispričala je ovo direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, koji je ove godine domaćin značajne manifestacije, na pres-konferenciji povodom otvaranja šestih susreta i postavke "Prostor, oblik, dodir", koja je trebalo da bude otvorena sinoć i za koju je sve bilo spremno do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske".

Susreti se održavaju do 8. novembra, a okupiće više od trideset muzejskih profesionalaca iz Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rumunije, Moldavije i BiH.

- Odlučili smo da oživimo sjećanje na umjetničku grupu "Prostor, oblik", koja je tačno prije 40 godina osnovana i svoje djelovanje započela u Banjaluci, a ovu izložbu prilagodili smo za slijepe i slabovide osobe - kazala je Vujkovićeva.

Postavka "Prostor, oblik, grafike" koja obuhvata crteže, grafike, slike i skulpture uvodi sve posjetioce u svijet apstrakcije, a Muzej je povezala sa značajnim partnerima, a to je Tiflološki muzej iz Zagreba.

Na konferenciji je govorila i direktor Tiflološkog muzeja Željka Bosner-Salihagić, koja sa svojim timom uspješno prilagođava prostor izložbama za osobe sa invaliditetom i čiji je rad prepoznat u Evropi.

- Muzej savremene umjetnosti RS poželio je saradnju, a mi smo im pružili pomoć i neke sugestije. Ovom izložbom Muzej u Banjaluci otišao je korak naprijed u nekim tehničkim rješenjima, razgovarali smo o tome da se legende prilagode slabovidim osobama Brajovom azbukom, da se prilagode grafike, legende na taktilne replike, slike, skulpture, audio-vodiči, mirisni i zvučni efekti. Muzej je sve sugestije uzeo u obzir i nadmašio naša očekivanja. Oni su zaslužni za još jedan pomak u socijalnoj inkluziji u regiji, na čemu im čestitam - istakla je Bosner-Salihagić.

Ove susrete organizuje Regionalna alijansa ICOM SEE i Nacionalni komitet ICOM BiH u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti RS. Iz tih razloga prisutnima su se obratili i prof. dr Mila Popović-Živančević, predsjednik Regionalne alijanse ICOM SEE za jugoistočnu Evropu, kao i pomoćnik ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Milica Kotur, ukazujući na značaj ove postavke i regionalnih susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana